Perly týdne: Sorosovy konspirace, Gatesova krize a zlatá horečka v ČR

Autor: Patria (Patria Finance)
09.03.2018 18:59:10

Trhy, ekonomika, politika – za všechno může Soros, Gates predikuje krizi

Za všechno může Soros: Politico tento týden informuje o tom, že „Soros popírá pokusy o intervence do slovenské politiky“. Šlo o reakci na slova slovenského premiéra, podle nichž se tento miliardář pokouší destabilizovat Slovensko. Robert Fico konkrétně hovoří o tom, že se Sorosem je spojen prezident Andrej Kiska, který nyní volá po významných změnách ve slovenské vládě. Sorosův mluvčí potvrdil, že Soros a Kiska se setkali v září minulého roku a debatovali o lepším začlenění Romů do slovenské společnosti.

Kiskův mluvčí v reakci na nařčení o spolupráci se Sorosem a snahách o rozklad země uvedl, že jde jen o konspirační teorie, které mají odvrátit pozornost od politické krize. Ta vznikla poté, co byl zavražděn novinář Kuciak. Fico přitom není jediný evropský politik, který viní Sorose z podvratné činnosti. Podobnou rétoriku volí maďarský premiér Viktor Orbán, který na Sorose útočí opakovaně.

Krize bude, říká to Gates: CNBC poukazuje na to, že Bill Gates predikuje další finanční krizi. Na nedávno pořádané konferenci uvedl, že Spojené státy čeká krize podobná tomu, co probíhalo v roce 2008. Podle něj „je těžké říci, kdy k ní dojde, ovšem její příchod je jistý“. Dodal ale, že s poslední krizí jsme se vypořádali „přiměřeně dobře“. Gates se také domnívá, že ekonomickému vývoji dobře rozumí Warren Buffett, jehož výhled je stále optimistický. Pro Time například napsal, že před americkou ekonomikou se nachází „léta růstu“ a „většina amerických dětí si bude žít mnohem lépe než jejich rodiče“. A dlouhodobým optimistou je zřejmě i Gates, protože na konferenci hovořil o pozitivním výhledu pro inovace a tom, jak bude kapitalismus zlepšovat lidské životy po celém světě.

Doživotní prezidenti:
CNN před několika dny poukazovala na snahy čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga o získání doživotní prezidentské funkce. Podle CNN se takový koncept velmi zalíbil i americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ten se prý vyjádřil, že „Spojené státy by to měly zkusit také“ a čínský prezident je „prostě skvělý“.

Mzdová diskriminace:
Eurostat přináší čerstvý graf, v němž porovnává rozdíly mezi hodinovou mzdou mužů a žen v jednotlivých evropských zemích. V EU jako celku jsou mzdy žen asi o 16 % nižší, než mzdy mužů. Nejmenší jsou rozdíly v zemích jako Malta, Řecko, či Švédsko, kde jsou mzdy žen o 11 – 13,3 nižší. Největší mzdová diskriminace naopak panuje V Estonsku, kde je rozdíl na více než 25 %. Mezi země s nejvyššími rozdíly ve mzdách patří i Česká republika (asi 22 %), kde je situace podobná, jak v Německu, Velké Británii a Rakousku:



Byznys – jak rychle zničit firmu a staré pravdy o čínských společnostech


Jak bezpečně zničit firmu: Jedno nahnilé jablko může zničit celý košík a podle nové studie zveřejněné na Harvard Business Journal to samé platí o pracovním kolektivu. Stephen Dimmock z Nanyang Technological University a William C. Gerken z University of Kentucky ve studii tvrdí, že podobně „nakažlivý“ může být i jeden zaměstnance a ten je pak schopen ničit celé pracovní týmy. Týká se to i takových týmů, které jsou jinak složeny z poctivých a pracovitých zaměstnanců.

Manažeři by podle vědců měli mít na paměti, že náklady spojené se špatnými zaměstnanci jdou daleko za přímé škody, které mohou napáchat. Jejich činy a chování totiž ovlivňují i další lidi ve firmě a právě tento efekt by neměl být podceňován. Dimmock a Gerken mezi příklady řadí mimo jiné i známou kauzu banky Wells Fargo, jejíž zaměstnanci se podvody snažili navyšovat výši příjmů a následně své odměny.

Vědci se snažili odhadnout sílu „nákazy“ analýzou fůzí poradenských společností, které měly řadu poboček. Po takové fůzi se smíchaly týmy zaměstnanců, a tudíž docházelo k vzájemnému ovlivňování. Za pomocí dat o těchto fůzích a dat týkajících se porušení regulace v oblasti finančního poradenství došli vědci k závěru, že u finančních poradců stoupá pravděpodobnost podvodu o 37 % v případě, že se jeho spolupracovníkem stane člověk, který podobný podvod již spáchal.

Staré „pravdy“ o čínských společnostech: Bloomberg Gadfly se zamýšlí nad tím, proč se tak daří čínským technologickým gigantům. Podle některých názorů zejména na poli finančních inovacích nahrazují neexistenci systémů a služeb, které jsou na Západě považovány za samozřejmost. Jiní zase tvrdí, že čínským technologickým společnostem prospívá zejména ochrana domácího trhu spojená s neustálým kopírováním západních technologií. Podle Bloombergu jsou ale podobné názory už jen klišé a čínské společnosti si zaslouží skutečné uznání.

Firmy jako Alibaba, či Tencent toho moc nezkopírovaly a mylná jsou podle Bloombergu i obviňování firem jako Xiaomi, Oppo, či Vivo. Ty podle některých názorů kopírují americký Apple, což „kdysi bývala pravda“. Jenže dnes již ne. Dobře by to mělo být patrné například na společnosti Xiaomi, které se podařilo prorazit na indickém trhu, což žádná firma ze Západu ve větším měřítku nedokázala. Podobně slabé jsou argumenty, které tvrdí, že čínské technologické společnosti profitují jen z levné pracovní síly. Tuto výhodu totiž mívaly i společnosti jako Nokia Oyj a Motorola. Jenže ty jsou nyní „pod drnem“, zatímco třeba takový Apple stále prosperuje. Staré „pravdy“ o čínských firmách tak již možná skutečně neplatí.

U nás doma – zlatá horečka, dva miliony škodovek a změny EET

Zlatá horečka: Seznam.cz tvrdí, že „obliba spoření do zlata se za rok zdvojnásobila“. „Tři lidé z deseti z těch, kteří jsou nespokojeni se svým stávajícím spořením, by nyní volili spoření do zlata nebo stříbra. Před rokem to bylo jen 15 procent lidí“, píše Seznam. Základem mu je průzkum NMS provedený pro společnost Golden Gate. „Vzrůstající obliba zlata koresponduje s vnímáním aktuální ekonomické situace. Třetina lidí se totiž podle minulého průzkumu obává výrazného poklesu hodnoty peněz. „Zlato je tradičně uchovatel hodnoty úspor, proto je stále více vnímají jako příležitost do budoucna,“ uvedl Vladimír Brůna ze společnosti Golden Gate.

Dva miliony škodovek ročně:
Ihned.cz tvrdí, že „Škoda Auto plánuje vyrábět dva miliony aut ročně, kvůli tomu chce po lidech pracovní soboty a nevylučuje ani novou továrnu“. Loni automobilka po celém světě prodala 1,2 milionu vozů, nyní chystá investice v řádech miliard eur do elektrifikace a digitalizace. „Je to největší investiční program v historii Škody“, řekl v rozhovoru pro Handelsblatt předseda představenstva Škody Bernhard Maier. K tomu dodal, že „v roce 2025 budeme mít v nabídce 10 elektrifikovaných vozů, do konce roku 2020 plánujeme celkem 19 nových modelů, bez ohledu na druh pohonu“.

EET nově: Idnes.cz poukazuje na návrhy změnit EET. Podle nich by od povinnosti elektronické evidence tržeb byli osvobozeni podnikatelé s ročním obratem do milionu korun. V prvním čtení jej podpořili poslanci, Vít Rakušan z hnutí STAN k navrhovaným změnám uvedl: „Nevycházíme z filozofie, že každý v této zemi krade. Malí podnikatelé jsou ti, kteří dávají naší zemi dynamiku“. Hnutí ANO se společně s komunisty nepodařilo návrh zamítnout. Už dříve Ústavní soud zarazil start třetí a čtvrté vlny elektronické evidence, nový návrh by se tak týkal jen těch, pro které už povinnost EET platí.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
18.04.2024 19:30 1 unce 2 383,13 USD
18.04.2024 19:22 1 unce 2 385,39 USD
18.04.2024 19:14 1 unce 2 388,06 USD
18.04.2024 19:08 1 unce 2 387,14 USD
18.04.2024 19:02 1 unce 2 388,20 USD
18.04.2024 18:54 1 unce 2 386,69 USD
18.04.2024 18:48 1 unce 2 385,01 USD
18.04.2024 18:40 1 unce 2 385,88 USD
18.04.2024 18:34 1 unce 2 385,61 USD
18.04.2024 18:28 1 unce 2 384,15 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.