Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.03.2018 14:51:36

Kobalt je kvůli elektrickým autům a Kongu nejdražší od roku 2008


Cena kobaltu se vyšplhala na nejvyšší hodnotu od roku 2008 kvůli vysoké poptávce po elektrických autech a hrozbě vyšších daní v Kongu. Za poslední dva roky se cena kobaltu zvýšila čtyřnásobně a tento týden stoupla až na 40 dolarů (830 ) za libru (0,45 kg). Uvedl to server listu Financial Times. Kobalt se používá při výrobě baterií.

Cena roste, protože automobily od Tesly po Volkswagen se snaží zajistit si dlouhodobé dodávky kobaltu pro dobíjecí baterie. Volkswagen loni vyhlásil tendr na dodávky kobaltu na příštích pět let. Baterie elektrického auta potřebuje zhruba deset kilogramů kobaltu, to je více než tisícinásobek potřeby pro baterii do iPhonu, uvádí poskytovatel finančních služeb BMO Capital Markets.

Více než 60 procent kobaltu pochází z Konga, kde se těží spolu s mědí ve velkých otevřených dolech a ručně drobnými těžaři. Velké firmy však čelí růstu nákladů na těžbu, když prezident Joseph Kabila tento týden uvedl, že podepíše nový zákon o těžbě, který již schválily obě komory parlamentu. To by mohlo zvýšit poplatky, které těžaři platí vládě z prodeje kobaltu, pětinásobně.

Podle jednoho z obchodníků by nový zákon mohl také přimět společnosti v řetězci dodavatelů pro výrobu baterií pro elektrická auta, aby kupovaly levnější kobalt těžený ručně drobnými těžaři. Tato drobná těžba, kterou obvykle dělají děti, se loni zvýšila o 20 procent a na celkové těžbě v Kongu se podílí 13 až 16 procenty, uvádí obchodník s kobaltem Darton Comodities.

Kromě baterií pro elektrická auta, kde umožňuje prodloužit dobu mezi dobíjeními, se kobalt také používá v legovaných slitinách v turbínách, kosmických raketách, raketových motorech a elektrárnách.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688