ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  08.03.2018 08:33:34

Ranní glosa: Stále napjatější situace na českém trhu práce

Dnes je sice na pořadu dne jednání ECB, psali jsme o něm ovšem zde už v pondělí, a tak pozornost tentokrát věnujeme domácímu číslu, které vyjde už v devět hodin – a sice míře nezaměstnanosti, respektive situaci na českém trhu práce. Po krátkém sezónním nárůstu na přelomu roku začíná s největší pravděpodobností nezaměstnanost v ČR opět klesat. Zatímco loni v únoru nezaměstnanost ještě překračovala 5 %, nyní je už menší než 4 % a za nedlouho se nejspíše dostane dokonce pod hranice tří procent. V počtech to znamená, že se řady nezaměstnaných meziročně ztenčily o 100 tisíc lidí a ve srovnání s obdobím konce poslední recese dokonce o cca 350 tis.

S tím, jak nezaměstnanost v dobách recese v ČR rychle rostla a v dobách konjunktury opět svižně klesá, je evidentní, že český trh práce patří rozhodně mezi ty flexibilnější v rámci celé EU. A právě konjunktura a s ní spojený vznik nových pracovních míst v průmyslu a ve službách je důvodem, proč se situace na českém trhu práce tak rychle zlepšuje. Dokonce je vlastně nepříznivější a také i nejnapjatější za celou dobu trvání samostatné ČR a současně je i česká nezaměstnanost nejnižší v rámci celé EU. Dnešní číslo se ovšem pro takové mezinárodní hodnocení vzhledem k metodice příliš nehodí. Zahrnuje až příliš mnoho lidí, kteří jsou sice evidovaní jako nezaměstnaní, nicméně do práce nejsou schopni (či možná ochotni) nastoupit během 14 dnů, nebo si práci vlastně ani aktivně nehledají. Potom už nemůžeme mluvit o tom, že je zde přes 280 tisíc nezaměstnaných (jak ukážou dnešní čísla), ale vlastně ani ne polovina (Eurostat uvádí 128 tisíc za leden).

Z tohoto pohledu je pak už jen velmi relativní – i když tolik oblíbený – podíl nezaměstnaných na jedno volné pracovní místo. Sice budeme moci psát, že je zde zhruba 1,2 uchazečů na jedno volné místo, nicméně když bychom vzali oněch necelých 130 tisíc lidí bez práce, tak by tento poměr vycházel zcela opačně, skoro 2:1. Tento výsledek jen ilustruje napjatost situace na trhu práce, kdy se nedostatek zaměstnanců stal hlavní bariérou pro další – svižný – růst české ekonomiky. A tak spíše než počty evidovaných lidí bez práce bude dnes zajímavější sledovat, kolik nových volných míst opět přibylo.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688