Research (W4T.CZ)
Investice  |  07.03.2018 21:10:18

„Disko koule“ pozorovatelná konečně i nad Českem

Již přes měsíc a půl krouží na oběžné dráze družice Humanity Star (Hvězda Lidstva). V průměru zhruba metr velikou lidově označovanou „disko kouli“ vyrobila novozélandská společnost Rocket Lab z uhlíkových vláken. Vybavila ji 65 vysoce reflexními panely, díky kterým ji lze po odrazu slunečních paprsků při průletu „nad hlavou“ pozorovat pouhým okem. Zhruba týden by nyní měla být Humanity Star viditelná i u nás.

Humanity Star

Zdroj: thehumanitystar.com

Na noční obloze bychom tak při průletu měli spatřit rychle letící světelný bod, který však na rozdíl například od ISS nebude trvale svítit, ale vlastně blikat. To je dáno otáčením družice a uspořádáním jejího povrchu, resp. odrazových ploch. Možnost pozorování se nyní naskytne nejen pro ranní ptáčata, ale rovněž v podvečer po setmění. Věřit jen musíme v bezoblačnou oblohu…

Jak plyne z níže uvedené tabulky počátek přeletu Humanity Star lze vždy nalézt dle uvedeného azimutu. Například čtvrteční ranní přelet bude probíhat z východoseverovýchodu a značně nízko nad obzorem až do samotného konce přeletu.

Humanity Star - data přeletů na Českou republikou 

Zdroj: Heavens-Above GmbH

Mnohem zajímavější by měly být páteční přelety, resp. v sobotu nám dokonce Humanity Star proletí téměř nad hlavou. Navíc se bude jednat o jedny z nejvíce jasných přeletů. Svítivost/jasnost Humanity Star lze, podobně jako u hvězd, vyjádřit magnitudou. Zjednodušeně řečeno čím nižší číslo magnitudy, tím jasnější záře. „Nejjasnější“ Humanity Star tak v sobotu večer bude od zhruba 19:27 hod. vidět z jihojihozápadu směrem na sever.

Uvedená data přeletů jsou vypočtena pro pozorovací místoPraha“, které samo o sobě díky světelnému smogu není vůbec ideálním místem pro zhlédnutí úkazu. Každopádně při pozorování Humanity Star z jiného místa republiky tedy počítejte s určitou odchylkou.

Doplnit lze, že družici vynesla 20. ledna lehká raketa Electron odpálená z ovčí farmy na poloostrově Mahia na Novém Zélandu. Podle ředitele zmiňovaného startupu Rocket Lab Petera Becka by Hvězda Lidstva měla připomenout pozemšťanům, jak křehké je naše místo ve vesmíru, a přinést kolektivní zážitek všem lidem na Zemi. Humanity Star má zůstat na orbitu zhruba 9 měsíců. Gravitace Země totiž následně změní natolik její dráhu, že začne rychle padat k Zemi a shoří v atmosféře.Oddechnou si tak kritici „výmyslu“ Petera Becka, kterým se nelíbí vzniklé "zbytečné světelné znečištění".

Těm, kteří si najdou čas na pozorování Humanity Star, mohou zároveň shlédnout řadu známých planet. Po západu Slunce je nyní nad západem jasný Merkur a Venuše. Posledně zmiňovaná je obvykle po Měsíci vlastně nejasnějším objektem na noční obloze. V současnosti se magnituda Venuše pohybuje na záporných 3,9. Pro srovnání Měsíc v úplňku má magnitudu zhruba -12.

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688