Patria (Patria Finance)
Komodity  |  07.03.2018 17:10:53

Tvůrce kryptoměny se spojil s bankami, chce rychlejší a bezpečnější platby

Společnost Ripple, ve spolupráci s konsorciem 61 japonských bank, vyvinula aplikaci pro okamžité vyrovnávání domácích transakcí na japonském trhu, založenou na vlastní blockchainové technologii. Podle sanfranciské firmy bude nová aplikace „Money Tap“ uvedena do provozu na podzim tohoto roku.

Ripple je známá především jako firma stojící za kryptoměnou XRP, známou také pod názvem ripple. Blockchainová technologie, na které je ripple postaven, je ale obecněji navržena právě pro vyrovnávání transakcí v reálném čase. Svou decentralizovanou podstatou umožňuje odstranění prostředníka, tradičně jednu z velkých bank, a tím výrazně urychlit vyrovnání a clearing peněžních transferů.

Dveře blockchainovým technologiím do japonského bankovního sektoru otevřela nedávná změna tamního zákona. Ten nyní požaduje po bankovních domech, aby spolupracovaly s registrovanými společnosti, které chtějí propojit účty svých zákazníků skrze rozhraní pro programování aplikací (API). Money Tap otevřeného připojení využije k převodu peněz napřímo mezi bankovními účty, řekla Emi Yoshikawa, ředitelka Ripple pro společné podniky. Zákazníci, kteří budou chtít novou službu využít, budou potřebovat bankovní účet u jedné z participujících bank a telefonní číslo, nebo unikátní QR kód.

Konsorcium kooperujících bank vede společnost SBI Ripple Asia, společný podnik Ripple a SBI Group, majitel jedné z japonských bank. Takashi Okita, generální ředitel SBI Ripple Asia, řekl, že podle něj může projekt „odstranit tření při provádění plateb a vytvořit rychlejší, bezpečnější a efektivnější platební zkušenost pro japonské zákazníky“. V dosavadním japonském bankovním systému jsou peněžní transfery obvykle vypořádávány v pracovní dny do 15 hodin.

Ripple si ovšem spoluprací s bankami vysloužil kritiku z řad fanoušků kryptoměn. Nezávislost a decentralizovanost kryptoměn jako způsobu provádění výměn majetku je částí uživatelů považována za jejich největší benefit. Spolupráce firmy, která ve třetí největší kryptoměně drží většinový podíl, s bankovním sektorem a sdílení blockchain technologií je tak pro některé důvodem k znepokojení.

Pro Ripple to nebude první aplikace blockchainových technologií do tradičnějších odvětví. Již dříve se na spolupráci domluvila s americkým gigantem ve světě peněžních transferů, společností MoneyGram. Ta testuje převod plateb pomocí XRP skrze platební systém xRapid. Minulý týden pak Ripple podobnou dohodu uzavřel také se společností Cambridge Global Payments. Ta zajišťuje platby napřímo mezi jednotlivými firmami (B2B).

Zdroj: CNBC, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688