Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
06.03.2018 19:02:04

Předběžně: v neděli se možná dočkáme až 17°C

 

Skok do jara bude výrazný. V úterý sice ještě komplikovala situaci v Česku poslední sněhová nadílka, nyní se ale začne poměrně rychle oteplovat a hlavní příliv teplého vzduchu by mohl hezky vyjít na víkend. Pokud modelům vyjde předpověď situace, mohlo by být výrazně nad 10°C. Pro nížiny Čech jsou na modelových mapkách vidět i ostrůvky se 17°C v neděli odpoledne. Takové oteplení způsobí celkem velké tání sněhu na horách. Nejvíce sněhu je v Krkonoších a na Šumavě (až 200 cm), takže povodí řek pod horami by se měla připravit na zvýšení průtoků. Zda budou dosaženy stupně povodňové aktivity a které, bude potřeba sledovat s ohledem na vývoj počasí a tání sněhu. Výška sněhu není rozhodující, důležitější je vodní hodnota sněhu, a ta je v Krkonoších a na Šumavě skutečně vysoká. Objem vody ve sněhu je oproti minulým zimám značný.

Jaké bude počasí v následujících dnech a jak se k nám dostane hlavně na víkend ono teplé proudění? Ve středu bude ještě velká oblačnost, místy déšť se sněhem, od 600 m n. m. sněžení, v nížinách už srážky dešťové. Odpolední teploty 4 až 8°C. Pozor na ranní náledí. Ve čtvrtek už bude polojasno až oblačno, spíše ojediněle přeháňky, až od 800 m n. m. sněhové. Teploty 5 až 9°C. V pátek se dostaví nový déšť, sněžení až od 1000 m n. m. a teploty opět povyskočí na 7 až 11°C.

O víkendu by mělo být nejtepleji. Oblačnosti sice bude dost, místy déšť, ale teploty by se mohly podívat na 10 až 14°C v sobotu a 12 až 17°C v neděli. Teplé proudění se k nám dostane čistě od jihu a otevře tak cestu příchodu jara. Pozor ovšem na běžné březnové i dubnové vpády studeného vzduchu od severu. Mrazům a sněžení rozhodně nemusí být konec. Ale i to k jaru patří. Zima nebyla tuhá, zařadí se k dalším nadprůměrně teplým. Chladná období byla ale dlouhá od listopadu až do začátku března. Konec zimy nás potrápil mrazy. Nížiny Čech skoro nezažily sníh, Morava na tom byla lépe.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty