Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.03.2018 14:53:03

Trumpova cla rozdělují i jeho republikány. WTO varuje před recesí


Generální ředitel Světové obchodní organizace (WTO) Roberto Azevedo vyzval členské státy, aby zabránily vzniku obchodní války, která by mohla uvrhnout světovou ekonomiku do recese. Za obavami z obchodní války stojí plány amerického prezidenta Donalda Trumpa na uvalení cel na ocel a hliník. Trump v pondělí uvedl, že vypuknutí obchodní války v důsledku nových cel neočekává. Na domácí půdě ale tarifní plány šéfa Bílého domu čelí odporu, a to i ze strany „jeho“ republikánů.

Americký prezident hodlá tento týden oficiálně oznámit zavedení cel ve výši 25 procent na dovoz ocele a ve výši 10 procent na dovoz hliníku. Evropská komise již varovala, že bude na zavedení těchto cel reagovat protiopatřeními. Pokud na ně dojde, mohl by být jednou z obětí třeba Harley-Davidson, americký výrobce motocyklů, na kterého už nyní doléhá váznoucí domácí poptávka po motocyklech.

"Musíme vynaložit veškeré úsilí k tomu, abychom zabránili pádu prvních dominových kostek (v obchodní válce). Ještě na to je čas," uvedl podle ČTK v pondělí Azevedo. "Ve světle nejnovějších prohlášení týkajících se obchodní politiky je jasné, že nyní existuje mnohem vyšší a reálné riziko spuštění eskalace obchodních bariér po celém světě," dodal.

Trump minulý týden na twitteru napsal, že pro Spojené státy, které v obchodování s téměř každou zemí přicházejí o miliardy dolarů, jsou obchodní války "dobré" a lze je snadno vyhrát. V pondělí prohlásil, že vznik obchodní války neočekává, ačkoli od nových cel na ocel a hliník nehodlá ustoupit.

Republikánská kritika prezidenta

Trumpovy plány na nová cla přitom způsobily poprask mezi vedením republikánů. Lídři vládní strany vyzvali prezidenta, aby od svého záměru s ohledem na americkou ekonomiku upustil. "Máme extrémní obavy z důsledků obchodní války a vyzýváme Bílý dům, aby v tomto plánu nepokračoval," uvedl podle agentury Reuters předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan prostřednictvím své mluvčí.

Další přední republikáni v Kongresu Trumpa vyzvali, aby případná cla použil pouze s mírou a výběrově na "neférově dovážené produkty". Někteří republikáni prosazují mírnější znění, totiž proces výjimky, ve kterém by americké společnosti mohly usilovat o bezcelní postup u dovozu kovů, který nepokrývají americké zdroje. O krok dál je republikánský senátor za Utah Mike Lee, který prosazuje návrh zákona na omezení prezidentské pravomoci zavést cla bez souhlasu Kongresu.

Ekonomický poradce Bílého domu Gary Cohn mezitím podle nejmenovaných zdrojů Bloombergu začal svolávat manažery amerických firem, které jsou na těchto kovech závislé. Cílem je uspořádat schůzku s Trumpem, na které by se ho snažili přesvědčit, aby vzal svůj plán zpátky. Uskutečnit by se prý mohla ve čtvrtek a přijít by na ni měli zástupci pivovarů, výrobců plechovek, automobilek a ropného průmyslu.

Cla na dovoz oceli a uhlí doporučil ministr obchodu Wilbur Ross, který dospěl k závěru, že import těchto kovů ohrožuje národní bezpečnost země.

Prezident USA se hájí tím, že chce chránit odvětví, která jsou „páteří země“. Ačkoli si Trump často bere na mušku obchodní praktiky Číny, nejnovější návrhy by se podle Bloombergu nejvíce mohly dotknout někoho jiného: amerických spojenců v čele s Kanadou. Ta je největším dodavatelem oceli a hliníku do USA. Mexiko, další častý terč Trumpovy rétoriky, je čtvrtým největším zdrojem oceli pro americké podniky. Obě země žádají, aby se jich cla netýkala.

Faktor NAFTA

Další otázkou je souběžně projednávaná Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA). Ta je také trnem v Trumpově oku, protože se prý kvůli ní pracovní místa přesunula do Mexika. Obě kauzy prozatím běžely separátně. V pondělí ale Trump obě témata propojil, když prohlásil, že v případě uzavření "nové a férové" dohody NAFTA se tyto dvě země plánovaným americkým clům na dovoz oceli a hliníku mohou vyhnout.

Ve hře je i politika. V USA se letos uskuteční průběžné kongresové volby a šance republikánů udržet si kontrolu v obou komorách Kongresu by podle názorů některých konzervativních uskupení mohly být v sázce.

Zdroje: BBG, RTRS, ČTK

 

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688