Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.03.2018 13:24:04

Studie: Česko je osmou nejatraktivnější výrobní zemí na světě


Česko je osmou nejatraktivnější výrobní zemí světa, v žebříčku si meziročně polepšilo o jedno místo. Nejlepší podmínky jsou v Číně. Vyplývá to ze studie realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield, ve které porovnávala 42 zemí. Mezi 19 evropskými státy je Česká republika třetí za Litvou a Maďarskem.

Studie porovnává jednotlivé země podle různých rizikových a nákladových faktorů. Například politického a ekonomického rizika, tržních podmínek a personálních nákladů.

"Nejdůležitějšími otázkami pro výrobní odvětví zůstávají lokalita a dodavatelské řetězce. Země střední a východní Evropy si udržují vysokou atraktivitu a globální konkurenceschopnost, protože celkové personální náklady v regionu jsou relativně nízké. A díky investicím do infrastruktury se navíc zlepšuje propojení se zbytkem Evropy," uvedl specialista na pronájmy průmyslových nemovitostí Cushman & Wakefield Ferdinand Hlobil.

Čína na prvním místě žebříčku vystřídala Malajsii, která poklesla na třetí příčku. Druhou nejatraktivnější zemí pro výrobní podniky se stala Litva. Podle Hlobila díky příznivému podnikatelskému prostředí a nejnižším personálním nákladům v celé Evropě. "Ty jsou zde o 14 procent nižší než v Polsku a oproti České republice dokonce o 30 procent," uvedl dále Hlobil. Malajsie, která první místo obsadila v loňském roce, se propadla až na třetí místo.

V první desítce se umístily tři země ze střední Evropy, kromě Česka také Slovensko a Maďarsko. Podle Hlobila vzrostla atraktivita těchto zemí díky těsné blízkosti západoevropských ekonomik a zlepšování infrastruktury. "Personální náklady zde sice v posledních letech rostou, stále jsou však nižší než v západněji situovaných zemích. Díky historickým vazbám na Německo a Rakousko si region uchovává pozici méně nákladné lokality pro výrobu automobilů, která se ve stále větší míře automatizuje," dodal Hlobil.

Maďarsko se v regionu profiluje jako leader v oboru farmaceutické výroby. Země se zotavuje z dlouhodobé finanční krize a snaží se v rámci regionu posílit svoji konkurenceschopnost. Začala snížením sazby daně z příjmu právnických osob z 19 % na pouhých 9 % s účinností od ledna 2017, přičemž jde o nejnižší sazbu v celém regionu.

Zvyšování mezd a rostoucí nedostatek pracovní síly ve střední Evropě zároveň nutí nákladově citlivější obory k přesunu na východ do Litvy, Rumunska (16.), Bulharska (19.) a Turecka (10). Kromě nejnižších personálních nákladů předstihlo Litvu pouze Estonsko v otázce snadnosti podnikání. V rozvíjejících se výrobních destinacích v Turecku, Rumunsku a Bulharsku výrobce od zakládání závodů stále odrazuje srovnatelně horší infrastruktura, relativně vysoká vnímaná míra korupce a geopolitická nejistota.

Z globálního hlediska jsou personální náklady v zásadních středo- a východoevropských ekonomikách (ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko) více než dvojnásobné oproti Číně a Indii, stále jsou však o 60 % nižší než v USA.

Zdroje: ČTK, Cushman & Wakefield

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688