TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.03.2018 21:46:03

Druhý pokus: Poslanci chtějí z čela Sněmovny odvolat Okamuru

Úterní pokus poslanců odvolat šéfa hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamuru z postu místopředsedy sněmovny nevyšel. Strany se ho ale zřejmě znovu pokusí sesadit ve středu na mimořádné schůzi Sněmovny. Na výsledku hlasování se podle nich tento týden podepsaly hlavně absence kvůli nemoci. A tak se poslanci dušují, že příští týden to už bude všechno jinak.

Chřipková epidemie - a tedy nepřítomnost poslanců ve Sněmovně v tomto týdnu napáchala nejedno rozhodnutí, nad kterým teď šest z devíti politických stran pláče. Asi nejvíc nad zvolením komunisty Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS, ještě před tím ale nad neodvoláním Tomia Okamury z postu místopředsedy sněmovny.

"Zarazilo mě, že pro odvolání Okamury nehlasovali komunisti, kteří se na boji proti fašismu přeci profilují, ale viděl jsem i chybějící hlasy třeba z TOP 09," řekl TV Nova předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Otázka je, jestli se docházka poslanců zlepší do příštího týdne - ve středu se totiž znovu chtějí pokusit sesadit Tomia Okamuru - kvůli jeho výrokům o koncentračním táboře v Letech.

"Schůzi jsem nechal sezvat na středu ve 14:30. Ta středa má větší šanci, že tam bude více lidí, navíc ve čtvrtek je inaugurace prezidenta," prozradil TV Nova předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Že poslanci TOP 09 řádně přijdou na hlasování, věří i nejmladší zákonodárce Dominik Feri. "Budiž nám to hlasování o Ondráčkovi ponaučením," napsal Feri.

Sociálním demokratům prý budou chybět maximálně jeden až dva poslanci. "Kolega Chvojka se vrací. Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec by měli být zdraví. Předpokládám, že Tomio Okamura bude odvolán," věří poslanec ČSSD Jan Birke.

Podle politiků bude rozhodující postoj hnutí ANO. Bez jejich poslanců totiž nebude pro odvolání Tomia Okamury dostatek hlasů. Hnutí ANO se v úterý na jednání klubu shodlo, že Okamura má ve funkci zůstat.

"Z našeho pohledu to porušení není takového charakteru, že by měl následovat okamžité odvolání z funkce," vysvětluje Radek Ondráček.

"Při posledním hlasování se připojili dva, kteří chtěli svolat mimořádnou schůzi, ale pro odvolání jich pak hlasovalo 5," prozradil šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky nejde jen o tento jeden výrok Tomia Okamury. Ten se brání, že jde jen o kampaň KDU-ČSL, která nechce uznat výsledek voleb.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.11.2016Poslanci chtějí, aby strategické zásoby ropy vzrostly z 90 na 120 dní Ekonomický deník (Ekonomický deník)
30.03.2016Tošovský odvolán z čela společnosti ČEPS Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688