TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.03.2018 17:05:51

Kvůli Ondráčkovi se chystá do ulic na 40 tisíc lidí. MÍSTA PROTESTŮ

Volba poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela Komise pro kontrolu GIBS vyvolala bouřlivé reakce. Na pondělí je naplánováno hned několik protestů, ten největší má proběhnout na Václavském náměstí, kam by mohlo dorazit až 40 tisíc lidí.

Celkem 10 853 lidí se zúčastní, dalších téměř 31 tisíc se o akci zajímá. Takový byl aktuální stav pod příspěvkem na facebooku, který zve lidi na "protiondráčkovskou" protestní akci, v neděli odpoledne. A v názvu události měli organizátoři celkem jasno - "NE Ondráčkovi do čela komise pro GIBS".

 

"Člověk, který jako příslušník bezpečnostních sborů SNB bil demonstranty při Palachově týdnu v roce 1989 (a ničeho nelituje), by neměl zastávat tak odpovědnou a symbolicky významnou funkci předsedy parlamentního orgánu, kontrolujícího práci bezpečnostních složek," vysvětlují organizátoři.

Bílé (ne)obušky jako poznávací znamení

Největší protest se má konat v dolní části Václavského náměstí, vyvrcholení celé akce je plánované na devatenáctou hodinu. Lidé se budou projevovat petičními archy srolovanými do symbolického bílého "(ne)obušku".

"Chceme tak ukázat posun, jakého česká společnost dosáhla: že 29 let po listopadu 1989 žijeme – a hlavně chceme nadále žít – v politickém systému, který nelegitimizuje usměrňování společnosti obušky a represí, ale naopak lidem umožňuje podepsat se pod své demokratické přesvědčení a ovlivňovat veřejné dění bez použití násilí, silou svého názoru," dodávají organizátoři.

 

 

Stánky s petičními archy budou na místě k dispozici už od 17:00. I přes hojný počet nahlášených lidí pořadatelé doufají, že událost se obejde bez urážek či výzev k násilí. "Akce není demonstrací ani manifestací s řečníky, rovněž není organizovaná konkrétní politickou stranou či hnutím; jsme prostě občané, kteří chtějí žít ve státě, za jehož politickou reprezentaci a vztah k vlastní minulosti se netřeba stydět," informují.

Protesty se mají konat nejen v Praze, ale i v Brně, Hradci Králové, Písku, Českých Budějovicích, Olomouci, Jihlavě, Plzni a na dalších místech.

 

Ondráček a Palachův týden

V lednu 1989 Ondráček jako příslušník pohotovostního útvaru Veřejné bezpečnosti zasahoval proti demonstrantům během tzv. Palachova týdne. V listopadu 1989 byl připraven jako posila při zásahu na Národní třídě v Praze, který odstartoval pád komunistického režimu v tehdejším Československu.

Svého působení u komunistické policie Ondráček nelituje. "V profesním životě bych žádné věci neměnil. Já se domnívám že jsem nikdy neporušil zákony této země," uvedl už dříve Ondráček. Zdůraznil, že byl v roce 1990 prověřován, že se stal policejním vyšetřovatelem a že byl příslušníkem protikorupční policie s prověrkou Národního bezpečnostního úřadu.

Ondráček kandidoval do čela komise pro kontrolu GIBS opakovaně. V prosinci ani v lednu ho ale Sněmovna nezvolila. Tehdy byl jediným uchazečem o předsednické křeslo v komisi.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688