TNBiz (TN.cz)
03.03.2018 09:49:03

Výkyvy počasí můžou zničit letošní úrodu, varují zemědělci

Zemědělci varují, že aktuální počasí může mít pro letošní úrodu devastující účinky. Potrápit může hlavně plodiny, které byly zasety na podzim, tzv. ozimy. Klimatické změny podle Zemědělského svazu produkci stále více ohrožují a způsobují miliardové škody.

Zemědělský svaz upozornil, že holomrazy a výkyvy teplot, které letošní zima přináší, mohou způsobit velké problémy ozimům. To se nepříznivě projeví na cenách potravin. Slabší byl z hlediska produkce už loňský rok.

"Teploty v těchto dnech klesají k mínus dvaceti stupňům a pole nejsou pokryta sněhem, což není vhodné počasí pro ozimy jako je pšenice, ječmen a řepa," poukázal předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Čtěte také: Z kruté zimy skočíme rovnou do jara. Teploty stoupnou až o 30 °C

A podle Zemědělského svazu bude ještě hůř. Nepříznivé klimatické jevy, jako například extrémní srážky, střídání sucha s povodněmi či střídání teplých zim s holomrazy, budou mít na zemědělství stále větší vliv. Jen sucho způsobilo za posledních 30 let v zemích Evropské unie škody za více než 100 miliard.

Ale ani mírné zimní teploty, jaké jsme zažívali před stávající vlnou mrazů, nejsou podle zemědělců ideální. Na polích tak nevymrzne plevel, přemnoží se škůdci, choroby a také škodná zvěř, zejména divočáci. Málo sněhu a srážek zase znamená nízký stav spodní vody.

V loňském roce způsobily pozdní mrazy téměř jednu a čtvrt miliardy škod na vinné révě a bezmála půl miliardy na ovoci

Výkyvy v produkci se zemědělcům daří alespoň částečně potlačit díky vědeckému pokroku. "V rostlinné výrobě se používají výkonnější a odolnější odrůdy, které tyto objektivně existující výkyvy do určité míry eliminují," prozradil Pýcha.


 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty