Srovnání cen: kde se vyplatí nakoupit na Velikonoce?

TNBiz, 2.3.2018

Blíží se Velikonoce, a proto jsme zjišťovali, jaké jsou aktuální ceny potravin, které budeme na svátky nakupovat. Zaměřili jsme se na přísady, ze kterých se peče například velikonoční beránek. A kromě cen potravin v Česku jsme také zjišťovali, kolik co stojí v Polsku a v Německu.

V českých supermarketech je už na první pohled jasné, že tady jsou na Velikonoce připraveni. To v německé Žitavě či polském Zhořelci je výzdoba slabá.

V Polsku bude cenovým lákadlem patrně cukr, dá se tam koupit téměř o polovinu levněji než u nás. Kilogram v Polsku vyjde na 12 korun, u nás je to dvacetikoruna.

Mouku naopak nakoupíte levněji v Čeku - kilo stojí 6,90. A podle odborníků je kvalita mouky na vysoké úrovni. Za nejlevnějším máslem musíte do Polska - vyjde o 7 korun levněji než u nás.

Mléko je zase nejkvalitnější v Německu. Přitom je vlastně české. Mléko od krav podojených u nás putuje do Drážďan, kde ho upraví a prodávají jako německé.

Co se týče vajec, ta koupíte všude za podobnou cenu - v té nejlevnější kategorii 10 kusů za 30 korun. Asi největším překvapením v Německu je, že jako cenový hit tu nekoupíte německá, nýbrž nizozemská vejce. Jedno vyjde na 3 koruny, kdežto německé na 6.

Nedávná fipronilová kauza nahrála českým producentům vajec. "Naši spotřebitelé začínají sledovat, jestli jsou vejce původem z Česka," vysvětlil Jiří Teplý z Agrární komory.

A úplným překvapením jsou suroviny, které k velikonočnímu pečení patří. Rozinky, lískové či vlašské ořechy jsou nejlevnější u nás a nejdražší v Polsku.

Sečteno a podtrženo, nejlevnější velikonoční nákup jsme pořídili v Česku, střed jsou Němci a překvapivě nejdráž to vyšlo v Polsku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky