Research (W4T.CZ)
Investice  |  02.03.2018 11:22:31

Zrušení memoranda o těžbě lithia dnes způsobilo propad akcií EMH

Ministr průmyslu Tomáši Hüner na již dřívější nátlak trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše ve čtvrtek zaslal společnosti European Metals Holdings (EMH) výpověď Memoranda o porozumění, které bylo uzavřeno loni v říjnu. EMH potvrdila přijetí výpovědi, resp. vydala již k dané věci stanovisko.

Ilustrativní obrázek
Foto: W4T

Společnost EMH poměrně logicky uvedla, že její aktivity ohledně průzkumu a připravované těžby lithia se neřídí zmiňovaným Memorandem, ale geologickým a hornickým zákonem. Ukončení Memoranda tak v žádném případě nemá ovlivnit práva na průzkum či budoucí těžbu. EMH dále pokračuje ve svých aktivitách průzkumu, jednáním s odběrateli a přípravami na zpracování finální studie proveditelnosti.

EMH v dané věci mj. uvedla: „Společnost je nadále plně zaměřena na spolupráci se všemi zainteresovanými stranami, včetně ministra průmyslu obchodu a vlády České republiky, aby úspěšně rozvinula projekt Cinovec jako první ve svém druhu, který připraví cestu pro úspěšnou těžbu lithia a zpracovatelského průmyslu v České republice. Těšíme se na setkání s ministrem v blízké budoucnosti, abychom tyto rozhovory podpořili.“

O jakou mediální či politickou hru se ze strany ministerstva průmyslu (MPO), potažmo Andreje Babiše jedná, zůstává otázkou. Ze sdělení EMH vyplývá, že MPO společně s výpovědí Memoranda uvedlo, že navrhuje vzájemnou ochotu prozkoumat následné příležitosti zpracování, resp. prozkoumání možností budoucích dohod. Vlastně i podobné záležitosti, které zmiňovalo Memorandum…

Akcie EMH na 1,5letém minimu

V souvislosti se zasláním výpovědi Memoranda, resp. do následného vydání stanoviska společnosti bylo dnes s akciemi EMHAustrálii pozastaveno obchodování. V Londýně se začalo běžně obchodovat, v první hodině titul propadal téměř o pětinu až na 22,30 GBp. Na těchto cenách se zde akcie EMH naposledy obchodovaly počátkem září 2016. Připomeňme, že svých maxim dosáhly loni v dubnu na ceně téměř 85 GBp. Od té doby tak již přišly o více než 70 % hodnoty.

Zřejmě i v souvislosti s vydaným stanoviskem k EMH k výpovědi Memoranda se kurzový propad trochu mírní. Okolo 10:40 hod. akcie EMH ztrácely zhruba „jen“ 12 %. Likvidita je nadprůměrná, majitele vyměnilo již přes 500 tisíc akcií.

Vývoj akcií EMH v Londýně za poslední rok

EMH graf London

Připomenout lze, že cena akcií EMH je pro společnost poměrně významným faktorem. Své rozvojové aktivity primárně financuje prostředky od akcionářů, resp. prodejem svých akcií. Naposledy loni od investorů v čele s britskou investiční skupinou Shard Capital Partners další celkově zhruba 4 miliony AUD (66 milionů korun). Nižší kurz akcií znamená při získávání prostředků nutnost vydání více akcií, potažmo tedy dochází k ještě výraznějšímu ředění podílů dosavadních akcionářů.

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688