ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  02.03.2018 08:29:30

Ranní glosa: Nová data potvrdí výbornou kondici české ekonomiky

Ještě před začátkem adrenalinového italského víkendu nás čekají jedny z posledních dat z české ekonomiky za poslední čtvrtletí loňského roku. Půjde konkrétně o tuzemský HDP, který sice podle bleskového odhadu překonal hranici pěti procent, nicméně dnes bychom se měli dozvědět už přesnější čísla včetně struktury HDP. Nepředpokládáme, že by se nová data příliš odchylovala od původně zveřejněných, nicméně zajímavé budou nepochybně podrobnosti, konkrétně jak moc táhly nahoru poptávkovou stranu investice (a konkrétně které) a spotřeba, nebo jak moc ještě pomáhá k růstu zahraniční obchod. Z druhé strany půjde opět o to, zda růst české ekonomiky zůstává – stejně jako posledních několik let – v režii průmyslu, který jede na plné obrátky, i když se stále více musí potýkat s nedostatkem pracovníků.

Tak jako nepředpokládáme významnější odchylku od už zveřejněného bleskového odhadu, neočekáváme ani korekci odhadu růstu české ekonomiky za celý rok 2017. Je velmi pravděpodobné, že si tuzemské hospodářství připsalo 4,5 % k dobru, nicméně udržet takový výkon i letos zdá se být vzhledem ke stávajícím kapacitám v úspěšných odvětvích a oborech takřka nemožné. Přesto začátek roku prozatím vyznívá – alespoň na základě měkkých dat – velmi pozitivně. PMI sice v únoru mírně zkorigoval, přesto však zůstává vysoko nad hranicí 50 díky vysokému růstu výroby i zakázek. Je to další průzkum v řadě, který potvrzuje výbornou kondici české ekonomiky v úvodu letošního roku, a proto lze počítat, že růst ekonomiky v prvním čtvrtletí hravě překoná hranici 4 %.

S novými čísly by mohla být spokojená i centrální banka, kterou však kromě samotného HDP bude ještě zajímat růst mezd (přijde na řadu příští týden), který do ekonomiky začne přinášet další inflační tlaky. Nakonec situace na trhu práce je čím dál tím napjatější a česká ekonomika si tak opět potvrdila pozici země s nejnižší nezaměstnaností (tentokrát 2,4 %) v rámci celé EU. Firmám stále více chybí kvalifikovaní i nekvalifikovaní dělníci a jejich nedostatek se už vlastně stal hlavní bariérou pro další růst největšího odvětví, od kterého se vlastně odvíjí i současná konjunktura.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688