TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  01.03.2018 15:10:45

Poslední Kuciakův článek spustil lavinu. Prověří 73 případů

Poslední článek zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka rozpoutal rozsáhlé prověřování trestných věcí ze strany slovenské Generální prokuratury. Ta si od podřízených státních zastupitelství vyžádala materiály k celkem 73 kauzám.

Ve svém článku, který už Kuciak nestihl dopsat, se zavražděný novinář věnoval působení italské mafie na Slovensku a jejím napojení na slovenskou politiku. Článek po vraždě novináře zveřejnil deník Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval.

Na rozsáhlý text se podívala i Generální prokuratura Slovenské republiky. Ta článek prošla a vytipovala si 17 subjektů, v 11 případech šlo o fyzické osoby, ve zbylých šesti o právnické osoby.

"Na základě výsledků lustrace si Generální prokuratura vyžádala od podřízených státních zastupitelství nejméně 73 trestních věcí. Prokurátoři Generální prokuratury se při přezkoumání trestných věcí zaměří na zákonnost postupů a rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení a soudů. Při přezkumu trestných věcí budou přijata eventuálně zákonná opatření," řekla mluvčí Generální prokuratury Andrea Predajňová.

Jedna z kauz, kterou budou přezkoumávat, je i případ, který coby státní zástupce dozoroval prokurátor Okresní prokuratury v Trebišově František Bicko. Místopředsedkyně slovenského parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová ve středu upozornila, že obchodním partnerem syna trebišovského státního zástupce je Antonino Vadala.

Na kontroverzního italského podnikatele žijícího na Slovensku se slovenští policisté zaměřili ve čtvrtek. Vadala skončil v cele, jeho firmy pak prohledali detektivové.

Vadala je podle Kuciaka členem italské mafie, na něhož jsou napojeni lidé blízcí slovenskému premiérovi. Podnikala s ním asistentka Roberta Fica Mária Trošková a tajemník Bezpečnostní rady Slovenské republiky Viliam Jasaň. Oba ve středu na své funnkce rezignovali.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688