Wüstenrot (Wüstenrot)
Hypotéky  |  28.02.2018 17:15:42

Účelová hypotéka na nemovitost, americká na vše, a dál?

 

Podle loni zveřejněných dat Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) žije v České republice ve vlastním bytě či domě 76 % obyvatel. Přičemž financování bydlení často řeší kombinací hypotéky a vlastních úspor. 

Pokud vás už nebaví nájemní bydlení, plánujete něco vlastního a nedisponujete potřebnou částkou v řádech milionů, pravděpodobně ani vás vyřízení úvěru nemine. „Hypotéka se nejčastěji využívá k financování dlouhodobé potřeby, tj. např. nákup nemovitosti, či výstavba a vždy je nutná zástava nemovitosti. Je třeba upozornit, že hypotéka není pouze jedna a je důležité zvážit, jaký druh bude vhodný právě pro vás,“ uvádí Marian Holub, expert na financování z Wüstenrot.  Více o hypotéce a jak ji správně vybrat najdete zde.

Nejčastější dělení podle účelu

Účelová hypotéka (hypotéka na bydlení)
Hypoteční úvěr sloužící k financování bytové potřeby jako je výstavba, nákup domu či bytu, rekonstrukce, modernizace anebo k refinancování takovýchto úvěrů. Účelovost klient bance dokládá. Účelové hypotéky mívají zpravidla nižší úrokové sazby než ty bez účelu. V současné době již není možné využít 100% hypotéky a proto je potřeba mít částečně na dofinancování záměru vlastní zdroje. Podmínkou získání úvěru je ručení nemovitostí. Pokud touto hypotékou řeší klient svou bytovou potřebu, může si odečítat zaplacené úroky od základu daně z příjmu a ušetřit na daních. 

Americká hypotéka
Jedná se o neúčelovou hypotéku, kterou není nutné využít pro účely bydlení. Bance tak klient nemusí zpětně prokazovat, jak s finančními prostředky naložil. Americké hypotéky lze využít téměř na cokoli, mohou být využity i na refinancování nebo konsolidaci půjček. Podmínkou získání úvěru je zastavení nemovitosti. U americké hypotéky si klient nemůže odečítat zaplacené úroky od základu daně z příjmu jako u hypotéky účelové. 

Předhypoteční úvěr
Úvěr sloužící k financování nákupu domu, bytu nebo pozemku, na který dočasně nelze zřídit zástavní právo. Předchází hypotéce v případě, že plánujete koupit například družstevní byt, privatizovat obecní byt nebo třeba získat nemovitost do osobního vlastnictví v dražbě.
Nejčastěji se poskytuje na jeden rok. Tento rok je překlenovacím obdobím a slouží k převodu nemovitosti do vlastnictví kupujícího.

Offsetová hypotéka
Neboli také hypotéka se započtením úspor není  u nás příliš rozšířena. Jedná se o kombinaci hypotéky a spořicího účtu. Tento typ hypotéky se vyplatí těm, kteří mají úspory, kterými by mohli část hypotéky umořit, přesto chtějí mít finanční rezervu na neočekávané situace. Úrok banka účtuje pouze z rozdílu mezi půjčenou a uloženou částkou. 

Hypotéka na pronájem
Pokud plánujete například investovat do nemovitosti, kterou chcete následně pronajímat, můžete využít úvěry k tomu určené s řadou výhod. Například u Hypotéky na pronájem od Wüstenrotu splátky pokryjete právě z příjmu, které vám budoucí pronájem přinese.  

-----------------------------------------------------------------------------
* OECD sdružuje 35 hospodářsky nejrozvinutějších zemí světa s tržní ekonomikou a demokratickým zřízením. Zveřejněná dataroce 2017 jsou většinou za rok 2014.

Wüstenrot

Finanční skupina Wüstenrot se zaměřuje na tvorbu finančních rezerv a financování bydlení. Její portfolio zahrnuje stavební spoření, úvěry a hypotéky a depozitní produkty. Se svými produkty Půjčka ProBydlení (překlenovací úvěr) a Kamarád+ (stavební spoření pro děti) si finanční skupina vybojovala pevnou pozici na trhu stavebního spoření. Zaměřuje se také na poskytování hypotečních úvěrů na bydlení a vydávání hypotečních zástavních listů. Na přelomu let 2010/2011 rozšířila svou nabídku o spořicí a běžné účty a termínované vklady.

Více informací na: https://www.wustenrot.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688