Research (W4T.CZ)
Akcie v ČR  |  03.03.2018 09:08:07

Sázky na pokles CETV skokově vzrostly


Dle vývoje objemu short pozic nejen poslední měsíce, ale vlastně již roky panuje vzhledem k jejich poklesu na akciích mediální Central European Media Enterprises (CETV) výrazný optimismus. Nyní vyvstává otázka, zda nedochází k obratu. Objem short pozic totiž na titulu vzrostl nejvýrazněji za 2,5 roku.

  

Dle aktuálně zveřejněných půlměsíčních statistik burzy Nasdaq objem short pozic na akciích CETV k polovině února měsíce dosáhl 2,356 milionu akcií. Oproti stavu ke konci ledna tak došlo k nárůstu o 232 tisíc akcií. Takto skokový nárůst krátkých pozic titul naposledy zaznamenal v druhé polovině srpna roku 2015.

Vývoj short pozic od začátku roku 2017

CETV vývoj objemu short pozic 

Akcie CETV přitom, nehledě na globální vývoj na Wall Street, zaznamenávaly pokles short pozic nepřetržitě od září loňského roku. Za poslední rok vlastně vykázaly jen tři půlměsíční období, kdy se objem short pozic zvyšoval. Současný nárůst je tak z hlediska objemu sázek na pokles návratem do prosince, resp. jak plyne i z výše uvedeného grafu více short pozic bylo na titulu evidováno ke konci listopadu.

Připomeňme, že společnost 8. února zveřejnila hospodářské výsledky za 4. čtvrtletí, resp. celý rok 2017. Titul na ně na Nasdaq reagoval pozitivně pouze intradenně, následně se nadále pohyboval relativně bez výraznějších změn, s převahou tlaku na cenu. V úterý zakončil níže již na 4,55 USD, tj. vůbec nejníže v tomto roce, resp. od 19. prosince. Technicky se zdá, že vybočil směrem níže z trojúhelníku naznačovaného v posledním reportu o shortech. Otevírá se tak prostor v grafu naznačené výrazné technické hranici cca 4,30 USD.

Vývoj akcií CETV na Nasdaq za poslední rok

 CETV vývoj titulu na Nasdaq

Shorty vzrostly na celé Wall Street

Nejen zmiňované akcie CETV, ale zámořské trhy v globálu vykázaly v první polovině února dle vývoje short pozic nárůst pesimismu. Vývoj jistě ovlivnila v daném období již dlouho nevídaná nervozita a prodejní přetlak způsobený zejména děním na dluhopisovém trhu.

Na Nasdaq se v první polovině února objem short pozic zvýšil o 0,78 % na 7,97 miliard akcií. Na NYSE dokonce o 2,61 % na 16,17 miliardy akcií.

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688