Filip Přibáň (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  28.02.2018 09:29:05

Tento víkend může ovlivnit politickou situaci v Evropě na roky dopředu

Tento víkend bude pro politickou budoucnost EU velmi důležitý. V Německu totiž budou zveřejněny výsledky hlasování členů místní sociální demokracie (SPD), kteří rozhodují o tom, zda se účastnit koalice s CDU/CSU. V Itálii pak proběhnou mimořádně důležité volby, které budou mít vliv nejen na samotnou Itálii, ale i celou Evropu. 

 

Začněme v Německu. Zde se místní sociální demokraté rozhodují o tom, zda pokračovat ve velké koalici s CDU/CSU. Ze strany mladých členů strany zaznívají názory, že je čas na změnu. Není se čemu divit. Angela Merkelová totiž svou stranu svým programem přiblížila více středovým voličům čímž sociálním demokratům sebrala mnoho hlasů. Na druhou stranu, pokud spolupráce SPD a CDU/CSU nebude schválena, hrozí předčasné volby a v těch nejspíš sociální demokraté dopadnou špatně. Navíc Angela Merkelová nabídla SPD výrazné ústupky ve vládním programu a poměrně významná ministerstva jako např. ministerstvo financí. I proto vedení strany naopak preferuje pokračování velké koalice. Finanční trhy v současné době spíše očekávají, že by velká koalice měla být schválena. Průzkumy ale naznačují, že tento výsledek nebude vůbec jednoznačný. Pokud by pak účast ve velké koalici byla zamítnuta, vážně hrozí předčasné volby a dá se očekávat růst nervozity na trzích. To by se mohlo projevit na kurzu eura i na německých akciích. Pakliže naopak dojde k pravděpodobnějšímu scénáři a velká koalice bude schválena, příliš velký vliv na finanční trhy to mít nejspíše nebude.

Ještě významnější událostí pak budou parlamentní volbyItálii. Itálie je totiž ve velmi problematické situaci.  Nedaří se jí ekonomicky, řeší zásadní sociální problémy, a navíc se potýká s velkým množstvím nelegálních migrantů. Z hospodářských problémů pak lze zmínit velké rozdíly mezi životní úrovní na severu a jihu země, přeregulovanost ekonomiky, či vysoké zadlužení. Když ke všemu přičteme sociální problémy způsobené poměrně vysokou mírou nezaměstnanosti, či špatnou demografickou situací, je jasné že Itálie potřebuje zásadní reformy a stabilní vládu. Takový scénář je ovšem velmi nepravděpodobný. Nespokojenost Italů se totiž projevuje v nárůstu popularity protisystémových stran. To je vidět např. na populistickém Hnutí pěti hvězd, kterému se přisuzují nevětší šance na výhru ve volbách. Chování tohoto hnutí lze ale těžko predikovat a základna jeho voličů je velmi různorodá. Je sice pravda, že v poslední době se zvyšují šance, že by toto hnutí bylo ochotné se podílet na širších koalicích a chovat se konstruktivněji než se čekalo, i tak ovšem může negativně překvapit. Na druhém místě by pak měla skončit Demokratická strana. Na třetí místo je favorizovaná strana kontroverzního Silvia Berlusconiho Vzhůru Itálie a čtvrtá by měla skončit separatistická Liga Severu. Výsledné pořadí a množství získaných hlasů, ale může samozřejmě překvapit. Různorodost hlavních politických stran a často nereálnost jejich předvolebních slibů ale naznačují, že Itálii čekají roky politické nestability. Navíc díky měnové politice ECB je hned celá řada italských aktiv nadhodnocená a nízké úrokové sazby vedly v minulosti k poskytování levných úvěrů i rizikovým subjektům. Pokud tedy dojde v nejbližších letech k utahování měnové politiky Evropské centrální banky, dá se očekávat, že italská vláda bude muset čelit obrovským problémům. I proto jsou pro trhy výsledky těchto voleb tak důležité. Výrazný úspěch protisystémových stran se pak nejspíš projeví i na kurzu eura a poklesu cen italských státních dluhopisů. Politici totiž sice jasně deklarují, proti čemu bojují a slibují lepší zítřky, ale často již neříkají, jak těchto pozitivních změn realisticky dosáhnout. Pokud by tedy populistické strany uspěly a měly velkou šanci sestavit vládu, dá se na začátku příštího týdne očekávat oslabování eura. Stejně tak platí, že obchodování italských akcií je v současné době velmi rizikové, neboť místní firmy (především banky) nejsou v optimální kondici a případná politická nestabilita jejich situaci může jen zhoršit.

V praxi je tak velmi reálné, že pokud SPD neodhlasuje účast ve velké koalici, či v italských volbách uspějí protisystémové strany, euro bude na tyto výsledky reagovat negativně. Pozor je třeba si dát i na otevřené pozice na německých a italských akciích a italských dluhopisů, které budou nejspíš z počátku příštího týdne volatilní.

Filip Přibáň

Filip Přibáň

Je studentem magisterského programu na Vysoké školy ekonomické v Praze a třetím rokem pracuje jako finanční analytik ve společnosti AKCENTA CZ. Kromě českého makroekonomického prostředí se zaměřuje také na polský trh. Pravidelně přispívá svými názory do internetových či tištěných médií právě v České republice a Polsku. Mezi jeho koníčky kromě ekonomie patří i neurovědy, neboť pochopení mechanizmů našeho mozku vede i k pochopení našeho ekonomického rozhodování.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ – zahraniční měny a platby

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
17.04.2024  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688