TNBiz (TN.cz)
27.02.2018 12:31:54

V Česku přituhuje. Kvůli mrazu stály vlaky mezi Prahou a Plzní

 

Silné mrazy udeřily v Česku a přinesly s sebou řadu komplikací. A to především v dopravě. Poruchy kolejí a zabezpečovacích zařízení zkomplikovaly v úterý ráno železniční dopravu v Praze. Odborníci upozorňují i na nebezpečí při vstupu na zamrzlé vodní plochy nebo na delší pobyt venku s malými dětmi.

Čtete také: Silné mrazy začnou polevovat až v pátek, pak se dostaví záchvěv jara.

Provoz mezi Smíchovem a hlavním nádražím zastavila před 06:00 závada výhybky na Smíchově. Některé rychlíky od Plzně zakončily jízdu na Smíchově nebo byly odkloněny přes Vršovice.

"Porucha mohla souviset se silným mrazem, ale také nemusela. Co však souviselo s mrazem, byla prasklá kolejnice mezi Radotínem a Dobříchovicemi," uvedla mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Kateřina Šubová. Vlaky mohly jezdit pouze po jedné ze dvou kolejí a nabíraly i hodinová zpoždění. Závada byla odstraněna kolem 9:00.

Porucha zabezpečovacího zařízení mezi hlavním nádražím a Holešovicemi způsobila pouze minutová zpoždění a závady byly odstraněny do 10:00.

 

Mráz však nekomplikuje jenom dopravu. Odborníci varují před vstupem na zamrzlé vodní plochy. "Milí návštěvníci, upozorňujeme na nebezpečí, které Vám může aktuálně hrozit při jízdě, chůzi a bruslení na zamrzlých vodních hladinách. Každý vstup na zamrzlou hladinu povrchové vody je rizikem, a proto je možný pouze na vlastní nebezpečí," upozorňuje portál Povodí Vltavy. Podobné upozornění je na brněnské přehradě.

 

Lékaři upozorňují, že v těchto mrazivých dnech by měli být lidé velmi obezřetní a omezit pobyt venku. Především pak lidé s malými dětmi.

"Děti do půl roku věku by neměly chodit ven, pokud je venku deset pod nulou a méně. Děti do tří měsíců věku by pak měly zůstat doma, i pokud teploty klesnou na minus pět," uvedl pediatr J. Zajíc z Ústeckého kraje.

Pokud se však krátké vycházce nevyhnete, vyrazte ven během dne, kdy teploty vyšplhají na teploměru o něco výš. Několikaměsíční miminko můžete mít uvázané v šátku na těle, přes který pořídíte teplou kapsu. Společná zimní bunda je pak ideálním řešením pro zahřátí.

Batolata pak podle pediatra zvládnou pobyt venku i v minus deseti. Pokud však chcete být na procházce déle, nezapomeňte děti obléknout do několika vrstev oblečení.

 

Mrazivé počasí vytváří také nádherné ledové sochy.

 

Nebo Zamrzlý splav na řece Bečvě ve Vsetíně

 

Podobná situace je v cizině, například v Ženevě

 

Dvacet pod nulou je celkem teplo pro některá místa, odkud k nám přišel mráz. Podívejte se, jak vypadá zima na dálném východě

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty