10 věcí, na které nesmíte zapomenout před zahájením stavby či rekonstrukce domu

Jana Brožková, 26.2.2018

Koupili jste starší dům a chcete začít s opravou? Máte koupený pozemek, rozhodli jste se, jak bude vypadat váš vysněný dům a máte chuť rovnou začít stavět? Často je právě toto období spojeno s infarktovými stavy. Vyřídit veškerou dokumentaci zabere hodně času a energie. Snadno lze pak zapomenout nebo opomenout věci, které jsou důležité a ochrání vás pro případ problémů do budoucna. Na co nesmíte rozhodně zapomenout než začnete stavět nebo rekonstruovat dům?

Rozvrhněte si finance

Finance jsou nejdůležitější faktorem při stavbě či rekonstrukci staršího domu. Nesmíme se nechat strhnout jen naším snem. Hypotéce či půjčce se dnes téměř nikdo nevyhne a počítat musíte s tím, že dojde k navýšení finančního rozpočtu průměrně asi o 10 %. Je proto potřeba reálně promyslet finanční možnosti, udělat si důkladný finanční plán. Ideálně začlenit i rozumnou rezervu.

Nechte si vypracovat projekt na míru

Vypracování projektové dokumentace je často běh na dlouhou trať. Autorizovaného architekta nebo projektanta si proto zvolte vhodně podle vaší představy o finální podobě stavby. Pokud chcete vystavět ekologický dům, vyberte si specialistu v oboru. Důležité je i jeho porozumění pro vaše změny ohledně samotné podoby domu.

Mějte hotové všechny přípravné práce

V případě stavby nového domu se před vyřizováním stavebního povolení přesvědčte, že splňujete požadované podmínky pro samotné zahájení stavby. Při zaměřování pozemku si nechte zpracovat dokumentaci k domu včetně inženýrských sítí a dalších objektů na pozemku. Do projektu zahrňte i přilehlé komunikace, inženýrské sítě v okolí domu a obrysy domů na sousedních parcelách do vzdálenosti zhruba dvaceti metrů od vašeho pozemku. Nutné je zajistit projektantovi vašeho domu průzkum rizika pronikání zemního radonu do objektu. Pro návrh základů domu je třeba znát základové podmínky v místě stavby, zajistěte tedy geologický průzkum nebo alespoň geologický posudek pozemku, hladinu spodní vody, a to zejména u podsklepených domů.

Vyřiďte si stavební povolení

Pro spoustu z nás je jakákoliv návštěva úřadu pomalu noční můrou. Tím může být i samotné vyřízení stavebního povolení. Problémy s plány samotnými samozřejmě mohou nastat. Před první návštěvou stavebního úřadu si určitě připravte všechny dokumenty, které musíte doložit a omezte tím možné problémy a další návštěvy úřadu na minimum.

Doložit musíte vlastnictví pozemku, nejlépe výpisem z katastru nemovistostí. V nejlépe třech kopiích předložte projektovou dokumentaci od autorizované osoby, kdy součástí projektu musí být již vyřešený přístup na pozemek a napojení na inženýrské sítě. Dopředu musíte mít také jasno, kdo bude váš dům stavět. Tedy zda půjde o dodavatelskou firmu anebo svépomocí pod odborným dozorem autorizované osoby.

Pokud rekonstrujete starší dům, zjistěte si, zda vaše úpravy budou vyžadovat stavební povolení, tedy jestli budete zasahovat do nosných konstrukcí domu. V případě pouze menších změn postačí ohlášení. Podle plánovaných změn si zjistěte, který typ povolení budete potřebovat.

Ujistěte se ve správném výběru dodavatele

Samozřejmě stavba svépomocí vyjde levněji. Je potřeba si ale reálně promyslet, zda jste schopni dům postavit sami, anebo pro vás bude vhodnější nechat si postavit dům dodavatelskou firmou.

Pokud vám dům bude stavět firma, ujistěte se o jejím správném výběru. Neřiďte se na prvním místě cenou, ale dbejte na dobré reference. Zjistěte si maximum informací o firmě tak, abyste v průběhu nelitovali a nemuseli dodavatele měnit. Není nic horšího než střídání dodavatelů, které často končívá nedokončenou stavbou a svádění závad jednotlivými dodavateli na druhé.

Nedělejte důležitá rozhodnutí sami. Využijte služeb právníků

Nelze být odborníkem na všechno. Pokud si nevíte rady, obraťte se o radu na právníka. Pokud využijete dodavatelskou firmu, připraví vám návrh smlouvy ohledně stavby domu. Je to složitý dokument k jehož kontrole je vhodné si sjednat právníka. Vhodné je smlouvu také konzultovat se stavebním dozorem, který má představu o problémech, které se mohou při stavbě samotné vyskytnout. Stavba domu je nemalou investicí a s tím jde ruku v ruce riziko velké škody, určitě je proto dobré nenechat nic náhodě a smlouvy podrobit náležité právní revizi," potvrzuje Alice Kubíčková, zakladatelka LP Legal, a upozorňuje, že "důležité je zaměřit se zejména na zajištění termínů a kvality dodání staveb, aby dodavatel nemohl stavbu prodlužovat a jednoduše měnit kvalitu používaných věcí. Dále doporučuji ohlídat si nastavení ceny - kdo si nedá pozor může být nepříjemně překvapen povinností platit tzv. vícepráce.“

I stavbu je potřeba zabezpečit

Stavby bývají často terčem zlodějů. Jedná se totiž o prostory (polo)otevřené, neohraničené, do kterých je velmi snadné se dostat. Vloupáním a krádežím nikdy stoprocentně nepředejdete, ale můžete zlodějům aspoň co nejvíce zkomplikovat práci. Oploťte pozemek, nenechávejte na stavbě věci volně ležet a pořiďte si stavební domek, který si co nejlépe zabezpečte. Mezi možnostmi, jak zabezpečit objekt, patří například alarmy a speciální kamery. „Kamerové systémy jsou výborné, ale využívá je málo majitelů jednak kvůli ceně, potom kvůli nutnosti elektrické přípojky. Alarmy jsou nenápadné a nejsou závislé na elektrické energii. Můžou vám na dálku dát okamžitě zprávu a zároveň zalarmovat bezpečnostní službu, která na místo vyšle hlídku,“ doporučuje Martin Protiva ze společnosti Ekonomické stavby.

Pojištění stavby je základ

Bez pojištění raději stavět vůbec nezačínejte. Podle Marka Orawského z První klubové pojišťovny byste pojistnou částku věcí i nemovitosti měli zvolit tak, aby odpovídala skutečné hodnotě všech věcí na stavbě. Při uzavírání smlouvy je důležité se důkladně seznámit s tím, co se skrývá ve výlukách k pojištění nemovitostí. V případě rekonstrukce domu nezapomeňte pojistit i existující sousedící stavby (zahradní domky, studny, oplocení nebo bazén). Některá rizika či předměty jsou pojištěné jen do určité hodnoty. „Pokud částka neodpovídá skutečné hodnotě věcí nebo staveb, je to pro pojišťovny důvod ke snížení pojistného plnění. Zároveň také nemá smysl pojistné přeplácet,“ přibližuje Marek Orawski.

Lidé se často domnívají, že součástí pojištění stavby je pojištění movitých věcí, což je omyl, který se někdy prokáže až v případě pojistné škody. „Je určitě výhodné sjednat dva produkty, kdy jedna pojistná smlouva ochrání stavbu objektu a druhá pak chrání její vybavení,“ dodává Orawski.

Nezapomeňte na pojištění odpovědnosti

Před zahájením stavby myslete na to, že za svůj majetek nesete odpovědnost. Je proto důležité mít uzavřené pojištění odpovědnosti vlastníka budovy a pozemku. Spadne na vaši návštěvu, které jdete ukázat postupující práci, nářadí? Propadne se pod ním provizorní dřevěný můstek? Ano, ponesete za to odpovědnost právě vy. Připojištěním stavby chráníte především sebe.

Neignorujte své sousedy

Narazit na dobrého souseda je mnohdy zázrak, a nebývá to pravidlem. Pokud jste zrovna neměli štěstí a majitelé okolních staveb vám dělají zbytečné problémy například se souhlasem k povolení stavby, snažte se jim vyjít vstříc a pokusit se na všem domluvit s klidnou hlavou. Případné problémy v soužití vás pak mohou do budoucna vytáčet ještě více, proto je lepší se snažit těmto situacím předejít.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba