TNBiz (TN.cz)
26.02.2018 13:00:00

Arktická zima v Evropě. Rozdíly i 50 °C, v Římě po letech nasněžilo

V Evropě udeřila arktická zima. Řím se po šesti letech ocitl pod sněhem, Německo hlásí stovku nehod a kolony až 260 kilometrů. Rozdíly teplot dokonce i v zemích stejné zeměpisné šířky jsou i 46 °C.

Hlavní město Itálie se v pondělí probudilo do mrazivého rána. Poprvé za posledních šest let v Římě nasněžilo a ačkoli nadšení lidé stavějí sněhuláky a sjíždějí i menší kopce na snowboardu či lyžích, nečekaná bílá nadílka komplikuje dopravu.

Úřady vyhlásily v Římě zákaz jízdy nákladním automobilům, školy zůstávají uzavřené. Podobně ale zima zkomplikovala situaci i v dalších italských metropolích. V Turíně muselo být v neděli kvůli hustému sněžení odloženo utkání nejvyšší italské fotbalové soutěže Serie A mezi Juventusem a Atalantou. U Benátek pak odpoledne stožár zablokoval jediné silniční spojení s městem Mestre, informuje agentura APA.

 

 

Přesto lidé neskrývají radost, že napadl sníh. "Připomíná to scény z pohádky," rozplýval se třeba italský novinář Andrea Bettini nad zasněženým koloseem i ulicemi Říma.

Silné sněžení zasáhlo i Chorvatsko a Bosnu a Hercegovinu. Kvůli desítkám centimetrů sněhu a nízkým teplotám úřady v některých oblastech podobně jako v Itálii uzavřely školy a omezily provoz na nebezpečných silnicích.

 

Stovky nehod a kolony v Německu

Kolony v celkové délce 250 kilometrů, více než stovka nehod, rekordní teploty téměř -30 °C. Taková je situace v sousedním Německu. Komplikace v dopravě jsou hlášené prakticky ze všech koutů země, řidiči mají obrovské problémy zejména v oblasti Severní Porýní-Vestfálsko, kde 22 kolon dosahuje celkové délky 257 kilometrů, informuje portál Focus.

 

Rozdíly teplot i 46 °C

Meteorologové upozorňují zejména na obrovský rozdíl teplot mezi Islandem a severem Skandinávie. Zatímco v zemi ohně a ledu mají osm stupňů Celsia, ve Skandinávii se pohybují teploty 38 stupňů pod bodem mrazu, což je rozdíl neskutečných 46 °C! Přitom obě oblasti leží ve stejně zeměpisné šířce a dělí je "pouze" 1700 kilometrů. Na Islandu je podle meteorologů dokonce tepleji než v centrální části Španělska a severním Řecku.


 

Třeskuté mrazy udeřily i v Česku. Teploty v týdnu mohou klesnout i na -30 °C. Kdy se podle meteorologů konečně oteplí, se dočtete ZDE.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty