Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  22.02.2018 20:13:56

Šéf České pošty Elkán končí na konci února. Dohodl se na tom s ministrem vnitra v demisi

Generální ředitel České pošty Martin Elkán na konci února skončí v čele národního poštovního přepravce. Vyplynulo to z dnešního setkání ministra vnitra v demisi Lubomíra Metnara právě s Elkánem. Jde o další zásadní personální krok současné vlády, která je v demisi. Rozhodnutí je o to překvapivější, že včera přišla zpráva z Bruselu, že Komise schválila státní podporu pro dva zásadní projekty České pošty v hodnotě 5 miliard korun.

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar oznámil, že se dohodl na ukončení angažmá s Martinem Elkánem v čele státního podniku Česká pošta. Právě vnitro je zřizovatelem národního poštovního přepravce.

„Jménem zakladatele s přímou odpovědností za chod České pošty jsem se i proto dnes sešel s generálním ředitelem Ing. Martinem Elkánem. Dohodli jsme se na ukončení jeho působení ve funkci generálního ředitele České pošty ke konci měsíce února. Na jeho místo vypíšu co nejdříve výběrové řízení. Do té doby, než bude vybrán kvalitní krizový manažer, který začne připravovat jasnou koncepci rozvoje, povede Českou poštu statutární zástupce Ing. Vít Bukvic,“ uvedl Metnar v tiskovém prohlášení.

Podle Metnara chybí České poště smysluplná vize fungování podniku, kterou by bylo možné skutečně rozvíjet. „Musí mimo jiné zrychlit posun v oblasti franšízingu v projektu Pošta Partner, zmodernizovat třídicí uzly či balíková centra, zkvalitnit IT infrastrukturu a zaměřit se více na portfolio služeb, které přinášejí finanční efekty,“ uvádí Metnar v prohlášení s tím, že si velmi váží řadových zaměstnanců a obdivuje jejich práci.

Nová generální ředitelka či generální ředitel bude mít od Metnara jednoznačné zadání – připravit změnu fungování a rozvoje podniku, kterou v radikálním zlepšení služeb pocítí všichni zákazníci, ale i řadoví zaměstnanci České pošty. Otázkou však zůstává, jestli bude moct toto zadání novému řediteli ministr sdělit, jak je všeobecně známo, kabinet vládne bez důvěry v demisi a politická jednání o složení nového kabinetu jsou v plném proudu. Přitom právě ministerstvo vnitra je jedním z klíčových resortů o něž se mezi potenciálními koaličními partnery intenzivně vyjednává. Vzhledem k trestnímu stíhání premiéra v demisi Andreje Babiše zaznívají napříč politickým spektrem hlasy, že právě vnitro by jím vedené Hnutí ANO vést nemělo, jelikož má ministr vnitra přímý vliv i na policii.

Ukončení angažmá Martina Elkána v čele České pošty je dalším významným personálním krokem kabinetu v demisi. Mezi předcházejícími můžeme v resortu vnitra zmínit odvolání ředitele Národní agentury pro komunikační a informační technologie a jmenování nového či v resortu zdravotnictví odvolání ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Svatopluka Němečka (čtěte Vojtěch odvolal ředitele FN Ostrava Němečka. „Mění stanoviska a plive na práci tisíců lidí,“…)

Ukončení spolupráce po souhlasu EK s podporou pro Poštu

Ukončení spolupráce s dosavadním ředitelem České pošty přitom přichází jen jeden den poté, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže oznámil, že Evropská komise schválila podporu na financování provozu informačního systému datových schránek v letech 20182022 a také podporou určenou na financování tzv. všeobecné poštovní služby v letech 2013 -2017. Rozhodnutí EK zaručuje České poště zhruba pět miliard korun.

O projektu datových schránek jsme psali v textu Dvě a půl miliardy na pět let. Další „obr“ kšeft pro Českou poštu od vnitra upozorňovali jsme na názor oslovených právníků, kteří upozorňovali na zvolenou pětiletou platnost smlouvy s tím, že delší smlouva by mohla být vnímána jako nedovolená podpora. Evropská unie totiž velmi bedlivě sleduje všechny případy, které „zavání“ veřejnou podporou jakéhokoliv subjektu a zvlášť bedlivě „rozpitvává“ ty, u nichž jde o velké sumy peněz, což případ datových schránek je.

Vydání obou rozhodnutí předcházel několik let trvající proces (první úkon vůči Evropské komisi byl učiněn již v létě roku 2015), který byl na české straně koordinován Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a do něhož byli zapojeni zástupci Českého telekomunikačního úřadu, Ministerstva vnitra, Ministerstva průmyslu a obchodu, a také společnosti Česká pošta, s. p. Délku procesu ovlivnila zejména existence dvou stížností, které se týkaly obdobných opatření a kterými se musela Evropská komise souběžně zabývat. Ve druhém případě se navíc vyskytla komplikace v podobě nástroje určeného k financování všeobecné poštovní služby, který byl původně zaveden pro období let 2013-2014. Z důvodu závažných pochybností o jeho slučitelnosti ze strany Evropské komise, které naznačovaly významné časové zdržení celého procesu, ovšem přistoupily české úřady k novele poštovního zákona, v důsledku níž není příslušné ustanovení již aplikováno. Znatelný pokrok v řízeních následoval poté, co Česká republika v polovině minulého roku označila případy před Evropskou komisí za prioritní.

Výše podpory se v obou případech pohybuje v řádech několika miliard korun – na provoz informačního systému datových schránek by měl stát v pětiletém období 20182022 vynaložit přes 2 miliardy korun; zajištění tzv. univerzální poštovní služby za celé období 20132017 pak zatíží státní rozpočet v rozsahu nejvýše 2,6 miliardy korun. Zatímco ve druhém případě je stanoven strop pro podporu za jednotlivé roky, ve druhém případě není podpora žádným způsobem limitována, nicméně mechanismus jejího určení obsahuje pojistky, které podle Evropské komise existenci jakékoli nepovolené překompenzace vylučují.

Obě rozhodnutí, která mají z celospolečenského hlediska zcela zásadní význam, jsou dokladem úspěšného završení náročné práce všech zapojených subjektů, která byla nejen na úrovni komunikace s Evropskou komisí spojena s množstvím procesních úkonů, zpracováním řady sofistikovaných ekonomických podkladů a s podstatnými zásahy v legislativní oblasti vedoucími k zajištění souladu obou opatření ve všech ohledech s právním rámcem veřejné podpory.

Jiří Reichl

Příspěvek Šéf České pošty Elkán končí na konci února. Dohodl se na tom s ministrem vnitra v demisi pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688