Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.02.2018 18:09:11

Zajímavější než Buffettovy nákupy jsou někdy jeho prodeje


Warren Buffett svými posledními tahy asi neudělal radost shortařům na Tevě a držitelům dlouhých pozic na GM a IBM. Podle posledního 13F reportu se totiž těchto dvou titulů zbavil. O GM jsem tu shodou okolností psal minulý týden. Mimo jiné jsem poukazoval na to, že ač cena akcie není žádnou raketou, firma by musela opravdu hodně zvýšit své volné cash flow, aby ospravedlnila současnou kapitalizaci. Buffettův krok tak u tohoto titulu chápu. Jak je to s IBM?

U GM Buffett minimálně implicitně nevěřil tomu, že firmě se podaří své výsledky zlepšit natolik, aby současnou kapitalizaci skutečně ospravedlnily, či jí dokonce výrazně pozvedly. Podívejme se na IBM právě z této perspektivy. Z následující tabulky vidíme, že IBM mezi lety 2012 – 2016 klesaly tržby v průměru o 5,9 % ročně. Pokles se nevyhnul ani ziskům, provoznímu toku hotovosti a volnému cash flow – toku hotovosti, z nějž firma může rozdávat těm, kteří jí poskytují kapitál (toto nejdůležitější číslo ukazuje poslední řádek tabulky):

Zdroj: Morningstar

Kapitalizace IBM nyní dosahuje 142,5 miliard dolarů. Z výše uvedené tabulky vidíme, že průměrné volné cash flow z uvedeného období dosahuje 13,2 miliard dolarů. Pokud by firma dokázala generovat tuto částku donekonečna bez jakéhokoliv růstu, či poklesu, její současná hodnota mírně převyšuje současnou kapitalizaci. To znamená jediné: Trh si tu s valuací vlastně moc neláme hlavu a v podstatě čeká, že IBM se dokáže usadit na standardu předchozích let.

Rozdíl oproti GM je tu obrovský. Jak jsem uvedl, tato automobilka by na ospravedlnění své kapitalizace musela zlepšit svůj volný tok hotovosti velmi razantně. V této souvislosti je dobré si připomenout, že automobilky obecně mimo elektrifikační a autonomní revoluce prochází ještě jednou, mnohem méně diskutovanou, ale neméně významnou změnou. Stávají se z nich polobanky tím, jak stále větší objem prodejů financují na leasing a úvěry. To prudce zvyšuje jejich investice zejména do zásob a pohledávek a snižuje tak volný tok hotovosti. Až tato financializace skončí, volné cash flow by mělo „přirozeně“ vzrůst. Buffett na to ale evidentně čekat nehodlá.

U IBM je v tomto ohledu laťka úspěchu položena níže. Stačí „jen“, když firma zastaví pokles a vrátí se na standard let 20012 – 1016. Jenže zatím se dál zmenšuje a za posledních 12 měsíců její volné cash flow dosáhlo jen asi 11 miliard dolarů - laťka ve výši 13+ miliard dolarů tedy zase tak nízká není. Před časem jsem tu poukazoval na to, že podle některých názorů může být IBM v čele pelotonu, který se žene za pokrokem v oblasti umělé inteligence AI. Například některé z jejích nedávných akvizic, jejichž celková výše přesahuje 4 miliardy dolarů, byly zaměřené na kognitivní zdravotní péči využívající AI.

Rozvaha IBM je relativně silná a firma se také snaží změnit hrozbu, kterou jí byl cloud computing, ve svou výhodu. Nicméně v roce 2014 od ní přešla americká CIA k Amazonu a jeho cloudovým službám a to byl zlomový bod, protože ukázal, že tyto služby může využívat i organizace s extrémní potřebou utajení dat. Buffett evidentně nevěří, že by nové aktivity IBM výrazněji posunuly k lepším číslům. I na první pohled nízká laťka je podle něj příliš vysoko.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688