Wüstenrot (Wüstenrot)
Hypotéky  |  22.02.2018 14:44:09

Jak správně postupovat při výběru hypotéky

Pokud na koupi domu či jeho stavbu nedisponujete potřebnou finanční částkou, a to v řádech milionů, pravděpodobně budete své vysněné bydlení financovat prostřednictvím hypotéky. V současné nabídce hypoték, úroků a akcí bank je občas komplikované se vyznat, proto vám přinášíme základní přehled nejen podle čeho vybírat, ale také jaké změny přinesl minulý rok a na co si dát pozor, abyste se vyhnuli možným problémům.

Od dubna loňského roku v rámci svého doporučení Česká národní banka omezila poskytování hypoték. Zájemce o hypotéku bez větších problémů dosáhne na 80% hypotéku, standardně až do 90 %, záleží na bonitě klienta. 100% hypotéky jsou však minulostí. Současně v závěru loňského roku hypoteční banky přistoupily ke zvýšení úrokových sazeb svých hypoték.

 

 1. Hypotéka má účel

Pokud si nesjednáte tzv. americkou hypotéku, jejíž účel není určen, počítejte s tím, že finanční prostředky můžete využít pouze na potřeby spojené s bydlením – nákup, výstavbu, případně rekonstrukce. Čerpání pak dokládáte kupní smlouvou, výpisem z katastru nemovitostí, případně fakturami, ze kterých bude patrné využití na bydlení.

 

 2. Rodinný rozpočet a fixace

S délkou období, kdy úvěr splácíte, se úměrně snižují také měsíční splátky. Spočítejte si, jakou měsíční částku jste schopni z vašeho rodinného rozpočtu odvádět. Podle toho si splátky rozložte. U Wüstenrotu máte možnost splácet hypotéku 5 až 30 let, zároveň musí být úvěr splacen nejpozději do roku, ve kterém oslavíte 75. narozeniny.

Zvažte také dobu pevné úrokové sazby, tzv. fixace. Po tuto dobu vám banka garantuje neměnnou úrokovou sazbu, a to bez ohledu na inflaci, růst HDP či úrokových sazeb na trhu. S délkou fixace zpravidla roste nabízená úroková sazeb. Dlouhodobé fixace však nejsou samozřejmostí všech bank, většina nabízí fixaci maximálně na 10 let. Klienti nejčastěji volí fixaci pětiletou. U Wüstenrotu máte možnost volby fixace na 1, 2, 3, 5 nebo 7 let. Po uplynutí této doby můžete vyjednat lepší podmínky a tím si změnit parametry úvěru nebo jej refinancovat u jiné banky.

 

  3. Úroková sazba x RPSN

Abyste vybrali sazbu pro vás nejvhodnější a zbytečně se neunáhlili, zaměřte se na to, co přesně konkrétní sazby skrývá. Některé nabízené úrokové sazby bývají podmíněné uzavřením dalších produktů, které mají pro klienta větší nebo menší smysl jako například povinné zřízení běžného účtu v bance nebo životního pojištění. Wüstenrot získání hypotéky těmito službami nepodmiňuje.

Důležité je také kalkulovat s dodatečnými náklady. K tomu vám pomůže RPSN (roční procentní sazba nákladů), která má daleko vyšší vypovídací schopnost než samostatná úroková sazba. RPSN zároveň zahrnuje i všechny vedlejší poplatky. Banka musí ze zákona uvádět RPSN ve smlouvě o úvěru.

 

 4. Ověřený poskytovatel a srovnání

Rozhodně vybírejte z ověřených bankovních poskytovatelů, nechte si i poradit, ať už rodinou, přáteli, nebo zkušeným obchodním zástupcem dané společnosti. Ověřený poskytovatel je jedním z hlavních způsobů, jak předejít možným problémům. Pro lepší přehled a srovnání nabídek na trhu můžete využít on-line kalkulačky. Při výběru hypotéky přes zprostředkovatele (makléře) je také vhodné si u ČNB ověřit, že jde o osobu důvěryhodnou a odborně způsobilou v souladu se zákonem.  

 

5. Prostudujte podmínky

Prostudování podmínek smlouvy a sankcí za pozdní splácení, včetně dodatků o vedlejších produktech je velmi důležité a přesto stále opomíjené. Nezapomínejte, že znalost podmínek je dalším možným způsobem, jak předejít problémům. To platí i přesto, že zákon omezuje horní hranici smluvních pokut.

 

 6. Schválení hypotéky

Jedním z rozhodujících faktorů při schvalovacím procesu je vaše bonita neboli „úvěruschopnost“. Proč? Banka bude vždy v souladu se zákonem zkoumat vaši finanční situaci, aby věděla, zda hypotéku splatíte nebo ne. V rámci zkoumání bonity klienta zohledňuje banka také běžné životní potřeby.

Před schvalovacím procesem si připravte také veškeré podklady a dokumenty, které po vás bude banka vyžadovat. Např. půjde o výpis z katastru, snímek katastrální mapy, kupní smlouvy, nabývací titul, stavební povolení aj. Wüstenrot zajistí některé dokumenty za vás a šetří tak váš čas (např. výpis z katastru). Po doložení nutných dokumentů zahájí banka schvalovací proces. Hypotéku můžete začít čerpat až tehdy, pokud splníte podmínky stanovené v hypoteční smlouvě.

 

 7. Předčasné splacení

Díky novému Zákonu o spotřebitelském úvěru, který je účinný od prosince 2016 je možné předčasně splatit celou hypotéku. Banka má v takovém případě právo pouze na náhradu účelně vynaložených nákladů, které jí vzniknou v souvislosti s předčasným splacením. Navíc, každý rok může klient zdarma předčasně splatit až čtvrtinu hypotečního úvěru, dokonce i před koncem fixace.

Wüstenrot

Finanční skupina Wüstenrot se zaměřuje na tvorbu finančních rezerv a financování bydlení. Její portfolio zahrnuje stavební spoření, úvěry a hypotéky a depozitní produkty. Se svými produkty Půjčka ProBydlení (překlenovací úvěr) a Kamarád+ (stavební spoření pro děti) si finanční skupina vybojovala pevnou pozici na trhu stavebního spoření. Zaměřuje se také na poskytování hypotečních úvěrů na bydlení a vydávání hypotečních zástavních listů. Na přelomu let 2010/2011 rozšířila svou nabídku o spořicí a běžné účty a termínované vklady.

Více informací na: https://www.wustenrot.cz/

14.05. 00:30  hypotéka na byt (Kamil Střelka)
28.04. 23:12  hypotéka (DeloreAn)

Zprávy a články k hypotékám



Přečtěte si také:

01.07.2022Převod hypotéky na potomka – jak postupovat? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
15.03.2022Čeká vás letos změna fixace u hypotéky a nevíte, jak postupovat? Tisková zpráva (Tisková zpráva)
06.05.2021Co vzít v potaz při výběru splatnosti hypotéky? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688