TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  22.02.2018 11:59:52

Mzdy pokladních rostou. Obchodní řetězce nabízí i další výhody

Stejně jako Lidl i ostatní řetězce musí reagovat na neustále se měnící situaci na trhu práce. Kvůli nedostatku pracovních sil tak musí zaměstnavatelé nejen zvyšovat mzdy, ale nabízí také celou řadu dalších výhod a benefitů.

Lidl oznámil, že od 1. března výrazně navyšuje mzdu svých zaměstnanců. Na pozici prodavač(ka)/pokladní si lidé při nástupu vydělají 28 tisíc korun, po dvou letech práce pak přesáhne 30 tisíc korun. Mzdy se tak navýší o 20 %.

I další obchodní řetězce musí reagovat na situaci na trhu práce. Řetězec Penny Market stejně jako Lidl od 1. března navyšuje mzdy. Nástupní mzda pokladních se bude pohybovat mezi 18 000 a 21 000 v závislosti na lokalitě.

"Každý rok je nově zaručeno automatické zvyšování mzdy," vysvětluje jednatel společnosti Penny Market Martin Peffek a dodává: „Naším cílem je zatraktivnit podmínky pro všechny pozice na prodejnách a také ocenit zkušené zaměstnance, kteří jsou v Penny už dlouho.“

Penny Market k platům nabízí i nejrůznější benefity, například pětitýdenní dovolenou již od začátku pracovního poměru, stravenky nově navýšené na hodnotu 80 , školení, vánoční poukázky a systém benefitní cafeterie, který sdružuje všechny benefity na jednom místě.

Společnost Makro v loňském roce navýšila platy na prodejnách o 16,8 %, od ledna tohoto roku navíc nabízí svým zaměstnancům 25 dní dovolené, to je 5 dní nad rámec zákona.

"I tento rok budeme v úpravě platů pokračovat," uvedla mluvčí společnosti Makro Romana Nydrle a dodává: "Vedle standardních benefitů, mezi které počítáme dotovanou stravu, pracovní oblečení a prací prostředky na jejich údržbu, měsíční odměny, nabízíme např. zaměstnaneckou slevu na pohonné hmoty, zvýhodněné tarify u mobilního operátora. Dále provozujeme tzv. Kafeterii, která nabízí další volitelné benefity."

Albert v uplynulém roce navyšoval mzdy v prodejnách dvakrát, v průměru to bylo o 13,5 % a i letos se mohou zaměstnanci těšit na další nárůst. "Naposledy jsme navyšovali k prvnímu lednu tohoto roku, to bylo v průměru o 19 % a polepšili například prodavači, pokladní, zelináři, řezníci či skladníci," uvedl ředitel komunikace maloobchodního řetězce Albert Jiří Mareček.

"Tyto kroky směřují ke zvýšení spokojenosti našich kolegů v obchodech a také odráží situaci na trhu práce, nedostatek volných pracovních sil a tlak na růst mezd. Ten si vyžádá dodatečné investice do mzdových prostředků, které pro tento rok navyšujeme o více než půl miliardy korun." doplnil Mareček.

Situaci na trhu bedlivě sledují také ve společnosti Billa. "Spokojenost zaměstnanců na prodejnách, centrále i v logistice je pro naši společnost prioritou, proto k navýšení mezd přistoupíme v brzké době i my," uvedla tiskový mluvčí Dana Bratánková.

Kromě mezd se i v Bille zaměstnanci dočkají množství dalších výhod. "V letošním roce jsme navýšili nominální hodnotu stravenek z 60 na 80 a zároveň jsme všem našim zaměstnancům od 1.1. 2018 navýšili nárok na dovolenou ze 4 na 5 týdnů, a to bez ohledu na to, jak dlouhou dobu v naší společnosti pracují. Další benefity mimo navyšování mezd připravujeme a budeme o nich informovat," doplnila Bratánková.

I v Bille mohou zaměstnanci už od minulého roku pracovat na zkrácený pracovní úvazek.

Také v Globusu si zaměstnanci polepší. "Chceme být atraktivní zaměstnavatel a mít ve svých týmech ty nejlepší zaměstnance v oboru, proto mzdy upravujeme a navyšujeme průběžně. Úpravy jsme provedli v předchozích letech a plánujeme je i v tom stávajícím," uvedla mluvčí společnosti Pavla Hobíková.

"Mzda našich zaměstnanců je ovlivňována také výplatou například 13. mzdy, vyššími příplatky než jsou zákonem stanovené, poskytováním stravenek a podobně," doplnila Hobíková.

Mzdy se zvyšují i u společnosti Tesco. "Pravidelně revidujeme mzdy s ohledem na srovnání s maloobchodním trhem," reagoval mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688