Lyže v bezpečí: 5 pravidel zabezpečení vašeho sklepa

Zima přeje nejen zimním radovánkám na horách, ale také zlodějům. Jejich oblíbeným cílem se v tomto období stávají sklepní kóje v panelácích a bytových domech. Právě do nich často odkládáme cennou zimní výbavu včetně lyží, snowboardů a dalších objemnějších věcí, které se jinam nevejdou. Jak co nejlépe zajistit sklep, abychom kvůli nezvaným návštěvníkům nemuseli rušit dovolenou na horách?

1. Prevence je základem

Základním stavebním kamenem zabezpečení je samozřejmě prevence. Zloději často využívají velkého pohybu osob, který je u panelových domů běžný, a díky kterému se mohou nepozorovaně dostat do budovy. Kromě toho, že bychom měli věnovat pozornost tomu, kdo se v domě pohybuje, by zabezpečení mělo začínat už u vchodových dveří do sklepa. Pokud nejsou zajištěné kvalitním bezpečnostním zámkem, pravděpodobnost nezvané návštěvy se zvyšuje. Pokuste se proto prosadit lepší zabezpečení na další domovní schůzi SVJ a pokusům o vloupání tak předejít.

2. Nešetřete, ale ani nerozhazujte

Odborníci tvrdí, že suma, kterou vložíte do zabezpečení, by se měla pohybovat ve výši 10 % hodnoty chráněného majetku. Snadno si tak můžete spočítat, zda svou novou zimní výbavu chráníte adekvátním způsobem. Šetřit na zabezpečení se rozhodně nevyplácí, proto se vyhýbejte extrémně levným zámkům nejasného původu. Není ovšem nutné utrácet desetitisíce – pokud váš sklep chrání klasické pevné dveře s vložkou, můžete vhodný bezpečnostní zámek pořídit již v ceně okolo jednoho tisíce korun.

3. Vsaďte na petlici

Majitelé sklepních kójí s mřížovanými dveřmi se musí spolehnout především na kvalitní visací zámek. Ten totiž dokáže zloděje pěkně potrápit, zvlášť pokud zvládne odolat pokusům o vyražení, přeřezání, přestřihnutí i vypáčení. Pokud už máte vhodný visací zámek na sklepní dveře vytipovaný, neměli byste zapomenout ani na správnou petlici. Ani nejlepší zámek vám nepomůže, když bude viset na staré petlici. Vybírejte takovou, která odolá hrubému násilí, zvládne i náročnější klimatické podmínky a ve sklepě vám nezrezne.

4. Kamuflujte

Ačkoliv sami máte z nového snowboardu jistě velikou radost, zloděj o něm vědět nemusí. Pravidlo klíčové dírky říká, že když zloděj nevidí klíčovou dírkou nic cenného, krást nepůjde. Samozřejmě se na to nelze plně spoléhat, rozhodně je ale dobré nepoutat na cenné věci zbytečnou pozornost. Nezapomínejte proto věci ve sklepě vždy uklízet a nenechávejte je hned za dveřmi, tzv. „na ráně“. Naopak je umístěte v prostoru sklepa tak, aby nebyly na první pohled vidět, zvlášť pokud máte mřížované dveře. Můžete použít staré deky, kterými věci přikryjete, nebo zakrýt pohled dovnitř například fólií.

5. Trochu to zamotejte

Může se stát, že se zloději podaří překonat dveře do kóje, to však neznamená, že má vyhráno. Výrazně ztížit nebo dokonce znemožnit krádež pomůže užití sekundárního zabezpečení přímo uvnitř sklepa. Schovejte cenné věci do větších beden, které lze dobře uzavřít, a ty pak připevněte k podlaze, stropu nebo stěně speciálním uzamykatelným mechanismem, jakým je například Tokoz Xbox, certifikovaný v třetí bezpečnostní třídě. Vše můžete „vyšperkovat“ pravidlem gordického uzlu – jednoduše řečeno zamotejte zabezpečovací řetězy a lanka do sebe tak, aby zloděj neměl chuť se jimi zabývat a krádež si rozmyslel.


Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů ve sklepěTokoz X Safety Box III

Uzamykatelný mechanismus vhodný pro zabezpečení větších objektů ve sklepě. Lze ho připevnit na různá místa, zašroubovat do dveří, upevnit na stěnu nebo přivařit na podlahu. Nabízí vysoký stupeň zabezpečení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky