Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.02.2018 17:29:17

Investice do ETF: Fyzická, syntetická, výhody a rizika, atraktivita i rozdíly


ETF
(Exchange Traded Funds) jsou známy jako finanční instrument, díky kterému je možné rychle, jednoduše a levně diverzifikovat své portfolio. Investor tak může investovat do celého balíčku instrumentů, například akciových indexů. ETF jsou vysoce likvidní, takže mohou být kdykoliv nakoupeny či prodány podobně, jako je tomu přímo s akciemi. V zásadě existují dva typy ETF: fyzická a syntetická. Pojďme se společně podívat na oba tyto světy. Jaké výhody má každá z variant? Existují také nějaké nevýhody? Ve světě investic nic není pouze černé a bílé…

Začněme u bezpečnosti. O té se u ETF může ubezpečit. Správce ETF striktně drží finanční prostředky investora odděleně od jeho vlastních, ať už vede fyzická, anebo syntetická ETF. Investor tak ani v jednom případě nenese kreditní riziko emitenta. Oba typy ETF také musí kopírovat vybraný index a není možné, aby se správce ETF výrazněji odchyloval od výkonu indexu, který sleduje.

Základním rozdílem mezi fyzickými a syntetickými ETF je ten, že fyzická ETF skutečně nakupují akcie v poměru, ve kterém jsou v daném indexu zastoupena. Proto zpravidla právě fyzická ETF věrně kopírují sledovaný index. Existují také ETF s částečnou fyzickou replikací. Ty vynechávají z indexu především nelikvidní společnosti.

Fyzická ETF pracují dobře především na těch trzích, kde je velká likvidita v podkladových akciích nebo dluhopisech. Tedy u takových akciích, které jsou snadno obchodovatelné. U méně likvidních finančních instrumentů naopak mohou mít fyzická ETF drobné problémy.

Syntetická ETF nemusí investovat přímo do akcií daného indexu, ale mohou vytvářet různé koše akcií a využívat swapového obchodování – tedy obchodování s finančními deriváty. Správce syntetického fondu uzavře s protistranou - například s bankou - swapový kontrakt. V rámci něj v případě, že se koši akcií daří lépe než indexu, vzniká správci ETF pohledávka vůči protistraně. A naopak.

Syntetické fondy mají přední výhodu v tom, že mohou cenné papíry „půjčovat“ - využívat derivátových operací - a získávat tak příjmy za půjčování, které mohou zase investovat a zvýšit tak výkonnost daných ETF a třeba i mírně překonat výkonnost sledovaného indexu.

Syntetická ETF indexy zpravidla mnohem lépe kopírují. Je ale třeba brát v potaz, že pokud ETF obhospodařuje malá investiční společnost, významně roste riziko spojené s držením konkrétního fondu.

Správci se syntetickou replikací mají pak často mnoho pravidel, kterými se brání proti případnému neúspěchu swapových obchodů. A rizika spojená s tímto obchodováním jsou nižší, než se na první pohled může zdát.

Fyzická replikace je oproti tomu jednoduchá a z pohledu bezpečnosti investic dává investorům sice nižší výkonnost, ale větší klid.

 

ETF aneb Indexové akcie ještě jednou a v bodech

Indexové akcie (Exchange Traded Funds – ETF) jsou moderní finanční instrumenty, umožňující nákup celé báze zvoleného akciového indexu jedním obchodem.

Investor si může vybrat skupinové třídění například podle: indexů (DAX, index vládních dluhopisů atd.), sektorů (energetika, finance atd.), geografických oblastí * (Evropa, Emerging markets, atd.), komodit (zlato, ropa, pšenice atd.)...

Výhody obchodování s ETF
• Diverzifikace – pokud investor drží ETF kopírující vývoj indexu, zároveň vlastní každý titul obsažený v tomto indexu. Jestliže se jeden titul začne propadat, sníží se cena indexu a také investorova ETF pouze o procentuální váhu, kterou v indexu zastupuje.
• Jednoduchost – pokud investor spekuluje na vzestup určitého segmentu ekonomiky, ale neví, kterou společnost si vybrat, stačí koupit ETF kopírující vývoj indexu, jenž zastupuje zvolený segment.
• Široké spektrum podkladových aktiv – ETF mohou být emitovány na nejrůznější druhy podkladových aktiv.
• Vysoká likviditaETF mohou být kdykoliv koupeny/prodány jako např. akcie. Kurz ETF se kontinuálně mění, investor může nakupovat/prodávat kdykoliv během obchodní seance.
• Nízké náklady – poplatky jsou ve stejné výši jako pro akcie. Jsou účtovány dle obchodovaného trhu.
• Úzké spready – úzké rozpětí mezi poptávkovou a nabídkovou cenou. Obecně lze říci, že čím likvidnější ETF, tím je rozpětí užší.
• Dividendy – některé ETF mohou vyplácet dividendy.
• Dostupnost – stejně jako akcie, je možné nakupovat ETF i od jednoho kusu.

Rizika obchodování s ETF
• Tržní riziko – jedná se o riziko ztráty ze změny tržních cen.
• Měnové riziko – podléhají mu všechny akcie, se kterými se obchoduje v cizí měně. Při poklesu cizí měny vůči měně domácí mohou investoři utrpět ztrátu i při neměnné tržní hodnotě akcie.
• Inflační riziko – spočívá v trvalém znehodnocení peněz, kterému v různé míře podléhá každá měna.

Bezpečnost
ETF mají výhodu v tom, že například na rozdíl od investičních certifikátů mají striktně oddělený majetek od investiční společnosti, která ji emitovala. V případě úpadku emitenta ETF se tak klient o svůj majetek vložený do ETF bát nemusí.


TIP: Více nejen o ETF naleznete ve Škole investora na stránkách Patria.cz

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688