Patria (Patria Finance)
Podnikání  |  19.02.2018 08:14:04

Průzkum: Tuzemské firmy čekají letos růst mezd o 3,26 procenta


Tuzemské firmy očekávaly v posledním čtvrtletí 2017 pro letošní rok růst průměrných mezd o 3,26 procenta, zatímco v předchozích čtvrtletích to bylo mírně nad 2,5 procenta. Vyplývá to z šetření mezi 150 členskými nefinančními podniky, které uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy společně s Českou národní bankou na konci loňského roku.
 
V závěru roku významně rostly náklady na pracovní sílu, stále významnějším se stal pro firmy její nedostatek. Pro podnikatele byly více limitující vysoké náklady na práci, kdy 52 procent podnikatelů vnímalo zhoršení situace. Ve třetím čtvrtletí 2017 to bylo 39 procent respondentů. Zhoršení v kategorii nedostatku kvalifikované pracovní síly se dostalo na rekordní hodnotu 54 procent od začátku šetření. Minimální hodnoty devíti procent tento ukazatel dosáhl na přelomu roku 2012 a 2013.

Podnikatelé kladně hodnotili domácí i zahraniční poptávku. "Ekonomický růst ale zvyšoval ceny při zajišťování materiálu, surovin, dále se zhoršilo vnímání vysokých nákladů na práci a nedostatku kvalifikované pracovní síly," uvedl ředitel sekce hospodářské politiky svazu Bohuslav Čížek. Pozitivní výhledy podnikatelů odrážely mírný pozitivní vývoj očekávání investiční aktivity. Dostupnost úvěrů zůstala dobré či standardní. Většina firem (70 procent) ji čeká stabilní i v budoucnu.

Šetření i v jiných ohledech potvrzovalo rostoucí trend ekonomiky. To se mimo jiné odráželo i ve vnímání faktorů dostupnosti financí či druhotné platební neschopnosti, které nebyly většinově vnímány jako bariéra růstu.

Hodnocení investičního rozhodování se příliš neměnilo. Nadále byla relativně významným limitem pro podnikatele nízká návratnost navrhovaných investic a nejistota ohledně budoucí poptávky.

Podíl finančního zajištění exportu proti kurzovému riziku nadále mírně rostl, další formou zajištění je používání eura podniky pro tuzemské platby. Podíl zajištění dosáhl 34,1 procenta. V ročním výhledu se očekává podíl téměř 40 procent. Podnikatelé v rámci ČR používají euro dlouhodobě v 16 až dvaceti procentech transakcí.

Firmy v praxi nepozorovaly snahu státu vytvořit podpůrné prostředí pro jejich rozvoj a neviděly výrazná zlepšení podmínek pro podnikání. Mezi podnikateli převažoval negativní pohled, externí zlepšení nevnímaly. Nejvíce je trápila velká byrokracie (31 procent firem vnímalo zhoršení v této oblasti proti předchozímu roku), nedostatečná kvalita legislativy (26 procent podniků zaznamenalo zhoršení), nekvalitní pracovní zákonodárství (14 procent mělo negativní pohled) či stále negativní hodnocení dopravní infrastruktury (11 procent).

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688