Research (W4T.CZ)
Akcie v ČR  |  17.02.2018 11:58:10

Pražskou burzu opustí další emise


Po 2týdenním poklesu se tentokrát pražská burza dokázala probojovat do zelených čísel. Index PX si polepšil o 0,57 % na 1 112 bodů a rozšířil své letošní zisky na více než 3 procenta.

Po třech týdnech ztrát se k výraznému obratu vydaly v týdnu nejziskovější akcie likérky STOCK. Analytik Jiří Zendulka komentuje: „Potvrdilo se tak, že hladina 80 korun je pro titul výraznou technickou podporou. Titul si otevřel cestu k návratu zpět ke svým letošním maximům, resp. k další výrazné technické hladině u 90 korun.“

Svou vahou se však o zisky indexu PX zasloužily zejména finanční tituly. Nejvíce se dařilo akciím VIG, které patřily v úvodu února při propadu trhů k nejpostiženějším. Současné uklidnění na trzích jim tak naopak značně přálo. Zhruba 1,5% zisky si připsaly akcie konkurenční banky MONETA a KB, u kterých je po výsledcích již vlastně jasno o letošní dividendě.

O dividendě se v tomto týdnu nově vyjasnilo u akcií O2, kde představenstvo svým návrhem rozhodlo o zachování výrazné dividendy 17 korun, resp. včetně rozdělení emisního ážia o celkových 21 korunách. Titul v návaznosti na oznámení v pátek sahal ještě po výraznějších ziscích, všechny však neudržel. Sama společnost se překvapivě ani v tomto týdnu stále nevrátila k odkupu vlastních akcií.

Akcie PHILIP MORRIS si v týdnu nejprve sáhly na nová měsíční minima, druhá polovina týdne jim rovněž nejspíše ve vidině letošní dividendy dopomohla k obdobným ziskům, jako u akcií O2.

Na v posledních týdnech nejzvyklejší hranici 700 korun se navrátily nelikvidní akcie slovenské TMR.

BCPP graf - týdenní výkonnost

Největší brzdou pro index byly zejména akcie ČEZ, které poklesly druhý týden v řadě. Své sehrálo pozastavení prodeje distribučních aktiv v Bulharsku, navíc došlo na další tzv. insider prodeje ze strany dalšího člena představenstva.

Akciím CETV kromě nevýrazného poklesu titulu na domovském Nasdaqu, nepřálo v Praze v přepočtu posilování koruny. Společnost má nového druhého největšího minoritního akcionáře, když se ukázalo, že v závěru loňského roku výrazně navýšila svůj podíl (na 5,2 %) investiční společnost Janus Henderson.

Závěrem lze zmínit akcie Fortuna, u kterých je nejspíše zpečetěn osud na pražské burze. Valná hromada ve čtvrtek rozhodla o jejich delistingu. Majoritní akcionář však zřejmě příliš neuspěje s probíhajícím odkupem, když akcionáři okolo skupiny Templeton uvedli, že i navýšená cena 182,5 korun je jim málo.

V příštím týdnu dojde k vypořádání odkupu akcií Unipetrol, kde PKN Orlen navýší podíl nejspíše na 94 %. I zde se tak reálně rýsuje možný letošní odchod titulu z pražské burzy.

BCPP týdenní / letošní výkonnost

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688