TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.02.2018 12:49:18

Kdo vyvede ČSSD z propasti? Na předsedu kandiduje 6 mužů a žena

Čtyři měsíce po volbách se sociální demokraté sejdou, aby zhodnotili neúspěch a zvolili si nové vedení. Na předsedu ČSSD kandiduje šest mužů a jedna žena. Podle politologů by mohlo volbu ovlivnit vystoupení prezidenta Miloše Zemana, kterým sjezd zahájí.

Sjezd nejstarší české strany se uskuteční tuto neděli v Hradci Králové. Kulturní dům Střelnice zažil nejhorší i nejlepší momenty ČSSD a v únoru 1993 byl dějištěm vítězství Miloše Zemana, který pak sociální demokraty dovedl k nejlepším výsledkům.

 

I v neděli si budou členové ČSSD vybírat nového předsedu, od kterého se očekává, že stranu vyvede ze současného propadu a postrčí ji k "lepším zítřkům". Zásadní při volbě bude zřejmě postoj kandidátů k zapojení do vlády Andreje Babiše.

 

O post předsedy bude bojovat šest mužů a jedna žena. Nejvíce nominací posbíral někdejší předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda strany Jan Hamáček. Ten v dopise adresovaném členům sociální demokracie vyzdvihoval právě své zkušenosti z vedení sněmovny, které mu mají pomoci sjednotit stranu.

 

Tři nominace od krajů získal bývalý ministr vnitra ČSSD Milan Chovanec. Úřadující šéf strany otevřeně odmítl účast ve vládě trestně stíhaného premiéra. V minulosti ale s ANO vládl, což by mu podle politologů mohlo uškodit. Jako předseda může být také spojován s neúspěchem ve volbách.

 

Za černého koně se považuje někdejší hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Na funkci rezignoval kvůli kauze ohledně chaty v Lipně nad Vltavou, což by také mohlo být pro některé členy ČSSD důvodem, proč ho jako předsedu nezvolit. Zimola by sociální demokraty do vlády prosadil - jako partnery, ne podřízené, jak uvedl v rozhovoru pro Právo.

 

Na předsedu kandiduje také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík, poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk, starostka České Lípy Romana Žatecká a ředitel městské knihovny v Poličce Jan Jukl. Kromě Žatecké a Jukla všichni spolupráci s ANO ve vládě připouštějí.

 

Sjezd by měl zahájit projev prezidenta a dlouholetého šéfa ČSSD Miloše Zemana. Odborníci zdůraznili, že právě Zemanův projev by mohl být rozhodujícím prvkem při volbě předsedy. Prezident už dříve prohlásil, že žádného kandidáta přímo nepodpoří, nabídne ale svůj pohled na to, jakým směrem by se strana měla vydat.

 

Kromě Zemana by na sjezdu měl vystoupit také slovenský premiér Robert Fico a odborový předák Josef Středula. Jejich projevy, stejně jako projevy kandidátů na předsedu strany budou zřejmě jako jediné veřejné. Samotné hlasování by mělo být tajné.

 

Sociální demokraté si budou vybírat také místopředsedy, 550 delegátů bude volit ze 30 kandidátů. Očekává se, že sjezd bude kolem desáté hodiny večer přerušen a pokračovat bude až za několik týdnů. Někteří členové kvůli časové tísni kritizují, že bude sjezd jen jednodenní.

 

<br>

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688