Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.02.2018 16:33:56

Hedgeový král vsadil proti Evropě

Rozhodnutí, kdy prodávat, může být pro investora jedním z nejsložitějších. Král největšího hedgeového fondu světě Ray Dalio má na stanovení nejvhodnějšího okamžiku k prodeji akcií možná specifický grif: Soubor symptomů, u kterých se sleduje, zda jsou splněny. K tomu teď asi došlo Evropě.

To by mohlo vysvětlovat, proč jeho fond Bridgewater Associates nahromadil v uplynulých dvou týdnech sázky naproti největším evropským firmám. Celkově jde o pozice na pokles v objemu 18 miliard USD, což je úctyhodný objem, když si uvědomíme, že firma má za sebou aktiva úhrnem za 150 miliard USD. Podle dokumentů, které zmínil Reuters, jde o sázky dokonce za 22 miliard USD. Jenom v Německu jde přitom o short pozice za 7,3 miliardy USD.

Shortování, neboli prodej na krátko, se opírá o předpoklad, že pokud akcie, proti kterým si vsadíte, klesnou, budete si je později moci koupit levněji, čímž inkasujete zisk. Pokud ale rostou, zaúčtuje investor ztrátu.

Právě to se dnes stalo v případě Airbusu. Ten k úlevě jiných investorů představil příznivou prognózu na příští rok. Akcie dnes v jednu chvíli přidávaly až 11 procent, nejvíce od března 2012. Nicméně Bridgewater Associates, která proti evropskému výrobci letecké techniky vsadila zhruba 381 milionů USD, dnešní rally asi moc radost neudělala.

Kromě Airbusu má Dalio vybudované short pozice na francouzskému Totalu, bance ING Groep, Unileveru, Adidasu, Siemensu nebo na bance BNP Paribas.

Tímto směrem, tedy shortováním evropských titulů se Dalio se svým fondem ubírá prakticky jediný. Některé ze zmíněných titulů, na příklad posledně zmíněná francouzská bankovní skupina, mohou dokonce patřit k těm, ve kterých jiní analytici vidí příležitost ke koupi. Pokud tedy Dalio zazáří, bude v tom pravděpodobně skoro sám.

Daliem sledované indikátory prodeje jsou silná ekonomika, stav blížící se plné zaměstnanosti a rostoucí úrokové sazby. Ekonomika eurozóny má za sebou nejsilnější růst za posledních deset let a loni expandovala rychleji než Spojené státy. Evropská centrální banka se podle řady náznaků pomalu přibližuje zvýšení sazeb, zatímco továrny mají problémy držet krok s poptávkou. Nedostatek pracovní síly trápí i řadu firem v Česku.

Aby bylo jasné, Daliovy podmínky „času vhodného k prodeji“ více méně splňuje i ekonomika USA.

Na logiku Daliova počínání se nyní řada investorů snaží přijít. Jenomže zatímco v eurozóně musejí investoři svoje short pozice od určité velikosti zveřejňovat, v USA jsou obchody Bridgewateru tajemstvím.

Zdroje: BBG, Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688