Patria (Patria Finance)
Komodity  |  15.02.2018 11:12:41

Rok 2018 a diamanty: Ceny i zájem na vzestupu

Jaký bude rok 2018 pro diamanty? Naznačil to prestižní veletrh Israel Diamond Week 2018, který se uskutečnil v úvodu února v Izraeli. Poptávku po přírodních diamantech takřka nedokázal obsloužit. Výhled Gem & Jewellery Export Promotion Council (GJEPC) předpovídá, že například export šperků a drahých kamenů z Indie letos naroste v řádu desítek procent díky zájmu na trzích v Evropě i USA. „Investicím nahrává také aktuálně příznivý kurz amerického dolaru, ve kterém jsou diamanty dominantně obchodovány,“ říká pro Patria.cz Václav Vaněk z tuzemské VVDiamonds.cz, která je sama členem izraelské diamantové burzy. Index RAPI za poslední měsíc ukazuje na růst ceny diamantů napříč různými kategoriemi i o více jak 6 procent.

International Israel Diamond Week 2018

O aktuální situaci na trhu diamantů mnohé napověděla tradiční výstava diamantů, která se ve dnech 5. až 7. února odehrála na izraelské burze, prestižní International Israel Diamond Week 2018. Vysokou poptávku po přírodních diamantech všech velikostí a kvalit jen stěží aktuální nabídka obsluhuje, což má za následek značné posílení prodejních cen. Účast na výstavě byla viditelně větší než v předchozích letech.

Při této příležitosti uzavřela izraelská diamantová burza spolupráci s čínským maloobchodním obrem Alibaba. Izraelský ministr hospodářství Eli Cohen na podporu národního diamantového průmyslu potvrdil státní příspěvek v objemu 286,6 milionu amerických dolarů.

Těžař Alrosa hlásí strmý nárůst prodejů

Prodeje surových diamantů, vytěžených společností Alrosa, v lednu letošního roku vzrostly o 38 procent na finanční objem 504,5 milionu amerických dolarů. Nárůst byl způsoben zejména silnou vánoční sezonou napříč sortimentem diamantů.

„Pozorujeme skutečně silnou poptávku po celém sortimentu našich diamantů. Podporují ji pozitivní trendy na hlavních trzích, zejména dobré výsledky maloobchodníků v roce 2017 včetně Vánoc a rostoucí ceny broušených diamantů v lednu letošního roku,“ komentoval vývoj na trhu Yury Okoemov, zástupce CEO Alrosy.

GJEPC předpovídá růst o desítky procent

Pramod Agrawal, nově zvolený předseda Gem & Jewellery Export Promotion Council (GJEPC), předpověděl, že v roce 2018 export šperků a drahých kamenů z Indie naroste v řádu desítek procent. Vysoká kvalita indické výroby a pozitivní nálada na trzích v USA i Evropě budou hlavními faktory, které budou za růstem stát, řekl Agrawal v rámci další prestižní akce v diamantovém byznysu Signature India International Jewellery Show (IIJS) v Bombaji. IIJS, která proběhla od 9. do 12. února, odrážela pozitivní sentiment poptávkou i rekordní účastí 11 tisíc zájemců o byznys.



GJEPC podle Pramoda Agrawala plánuje zahájit marketingovou kampaň na trzích, které v předchozích letech pro diamanty nebyly příliš silné. Těmi byly trhy ve východní Evropě, Africe či Latinské Americe. Podporu trh diamantů dostane podle Agrawala také ze strany fiskální politiky, konkrétně snížení daně na zboží a služby z 3 procent na 0,25 procenta, což dle něj bude mít bezpochyby za následek nárůst poptávky na domácím trhu.

Ceny diamantů jsou na vzestupu

Dle indexu RAPI, který zahrnuje 25 typů kvalit diamantů (D-H/IF-VS2), rostou od počátku roku ceny diamantů nemalým tempem. Za poslední měsíc (11. ledna – 11. února 2018) dosahuje nárůst v kategorii 0.30ct diamanty 6,15 %, 0.50ct diamanty 2,44 % a 1.00ct diamanty 1,84 %. Uvedený index je navíc podpořen nárůstem Rapaportu, což je mezinárodně uznávaný velkoobchodní ceník diamantů. Ten dne 2. února v určitých kategoriích zaznamenal nárůst i o více než 7 %.

Václav Vaněk z tuzemské VVDiamonds.cz očekává pokračující dopad poptávky po diamantech na situaci na trhu a současnou dobu považuje za výhodnou pro rozšíření investičního portfolia o investiční diamanty či navýšení pozic v komoditě. „Investování navíc nahrává i aktuální příznivý kurz amerického dolaru, ve kterém jsou diamanty obchodovány,“ řekl pro Patria.cz Vaněk za VVDiamonds.cz, která se soustředí na nabídku investičních diamantů na míru.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688