Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  15.02.2018 08:28:34

Výrobce obuvi Prabos míří na nový trh pražské burzy Start

Aktualizováno

Společnost Prabos, český výrobce obuvi ze Slavičína, míří na nový trh pražské burzy Start. Prostřednictvím primární nabídky akcií nabídne 15procentní podíl tuzemským investorům. Firma si tak chce otevřít nové možnosti financování plánovaného růstu. Investory hodlá oslovit především zajímavým dividendovým výnosem, informovala společnost Starteepo, která na transakci spolupracuje. Ta také odhaduje velikost transakce na 60–90 milionů korun.

Start, který se otevírá 15. května, je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy. Těm se tak naskytne možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek. Nebude se na něm obchodovat kontinuálně, ale při aukčních dnech. Během nich se čtyřikrát ročně potká nabídka emitentů s poptávkou investorů. Zájem o vstup na Start vyjádřily zatím tři firmy, řekl ČTK mluvčí burzy Jiří Kovařík.

V případě úspěšného úpisu Prabos nevylučuje budoucí navýšení kapitálu a zvýšení počtu obchodovaných akcií na trhu Start.

"Nový trh Start nás oslovil svými parametry, které zcela naplňují naše potřeby. Nabídnutím 15procentního podílu si chceme otestovat tento zdroj financování a v případě potřeby jej hodláme využívat nejen pro současnou, ale především pro budoucí expanzi firmy," uvedl předseda představenstva firmy Jaroslav Palát. Dodal, že si chce ve firmě nechat 35procentní podíl. Druhým akcionářem zůstává s 50 procenty člen představenstva a dlouholetý výrobní ředitel společnosti Juraj Vozár.

"Očekáváme, že o akcie bude velký zájem. Prabos je tradiční česká firma navazující na baťovskou tradici výroby bot v Čechách. Nabídka akcií jistě osloví typického domácího investora, který ocení předpokládanou dividendu. Měla by být schopna nabídnout až šestiprocentní dividendový výnos k očekávané upisovací ceně akcie," uvedl manažer transakce František Bostl ze Starteepo.

Prabos je výrobce obuvi s tradicí sahající do roku 1860. Tehdy vznikla společnost Japis, která zpracovávala usně a po první světové válce zahájila výrobu obuvi. Po znárodnění v roce 1948 přešla společnost Japis pod správu n.p. Baťa a následně byla v roce 1952 začleněna do n.p. Svit Gottwaldov. V roce 1991 se závod transformoval jako samostatná divize společnosti Svit Zlín. Prabos se nyní řadí mezi přední výrobce pracovní obuvi pro průmyslové použití, obuvi pro vojenské, hasičské a policejní složky a také obuvi trekové, lovecké a outdoorové.

Podle předběžné účetní uzávěrky dosáhla firma loni tržby přes 320 milionů korun a čistý zisk 36,8 milionu korun, který meziročně vzrostl o 56 procent. Firma chce rozšířit výrobní kapacity a produktovou nabídku směrem k volnočasové outdoorové obuvi.

Zdroje: ČTK, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688