Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
14.02.2018 19:21:49

Počasí bez větších změn, odpoledne slabě nad nulou, jaro zatím nepřijde

 

Poslední fáze zimy pokračuje ve stabilním duchu. Odpoledne se dostáváme slabě nad nulu, ráno mrzne. Polohy pod 500 m n. m. postupně opouští sněhová pokrývka. V dalších dnech bude trend počasí podobný. Ani výrazná obleva, ani tuhé mrazy. Střídavě se objeví i srážky od západu, nebude jich ale moc. Jak se postupně prodlužují dny a na obloze se objevuje častěji i slunce, přibývá slunečního svitu. Nížiny si sníh moc neužívají, hory jsou na tom docela dobře, zejména Krkonoše a Šumava. Sněhové pokrývce tam nechybí mnoho do 200 cm na hřebenech. Jeseníky hlásí kolem 90 cm na hřebenech a Lysá hora v Beskydech trošku netradičně v pozadí s 61 cm sněhu. 

Následující dny nepřinesou zásadní změnu v počasí. Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, odpoledne a večer od západu až zataženo a v závěru dne místy sněžení nebo déšť se sněhem. Teploty 0 až +4°C. V pátek budou teploty stejné, na obloze bude zataženo a budou doznívat poslední srážky. V sobotu se může zejména v jižní polovině republiky objevit sněžení, teploty slabounce poklesnou na -1 až +3°C. V neděli to vypadá na méně oblačnosti, nejčastěji polojasno, spíše ojediněle sněhové přeháňky. Teploty znovu -1 až +3°C. Pro všechny tyto dny až do neděle platí, že pod 400 m n. m. se může v denní době objevit i déšť nebo déšť se sněhem. 

Další výhled je spíše studený. Teploty budou podobné, občas se objeví sněhové přeháňky. Počasí tak bude odpovídat roční době, což se ne vždy stává v posledních letech. Během letošní zimy se prozatím vůbec neobjevily tuhé mrazy. Silných oblev bylo také spíše méně. Počasí je tak zdánlivě průměrné, ale nenechme se oklamat – teplotně stále citelně nadprůměrné. Na horách se během zimy utvořily slušné zásoby objemu vody. Někde leží i přes 400 mm vodního sloupce. Je to dobrá zpráva pro celou zemi a spodní vody



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty