Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  14.02.2018 10:59:00

Inflace roste pomaleji. ČNB to k ničemu „nevyprovokuje“

České ceny dále rostou, ovšem pomaleji, než se čekalo. Inflace měřená indexem cen spotřebitelů v lednu vzrostla meziměsíčně o 0,6 % a meziročně o 2,2 %. První číslo bylo mírně pod odhadem trhu na 0,7 %, druhé bylo v souladu s predikcí. Prognóza České národní banky sice počítala s meziročním tempem o velikosti 2,3 %, lednový výsledek ji ale i tak k ničemu „nevyprovokuje“.

„Meziměsíční růst cen v lednu dle očekávání zrychlil a dosáhl 0,6 %. Za tímto již tradičním růstem na začátku roku stojí především růst regulovaných cen,“ okomentoval dnešní data ekonom skupiny Roklen Michal Šoltés. „V meziročním srovnání pak růst cen zpomalil na 2,2 %, a dostal se tak pod predikci ČNB. I přesto by tento výsledek neměl ovlivnit další směřování měnové politiky. Centrální banka tak zatím nemá důvod změnit svůj výhled,“ dodal.

„Nejvýrazněji do růstu cen promluvily již tradičně potraviny a ceny bydlení, které dohromady stojí za více než 60 % zdražení spotřebního koše, a to jak v meziročním srovnání, tak v meziměsíčním,“ pokračuje Šoltés. „Protiinflačně naopak působí ceny topných olejů a pohonných hmot, kde je především vinou posilující koruny cenová hladina na začátku letošního roku nižší než ve stejnou dobu minulý rok,“ poznamenal.

Co se týče dalšího vývoje domácích cen, hlavní ekonom banky ING Jakub Seidler očekává, že i přes efekt vyšší srovnávací základny by se inflace v letošním roce měla držet nadále v pásmu 2-2,5 %. „Inflační tlaky zůstanou zvýšené díky příznivému ekonomickému vývoji a zejména přehřívajícímu se trhu práce, který bude tlačit na růst mezd. Průměrný růst cen v letošním roce očekáváme obdobně jako ČNB ve výši 2,3 %. Ceny potravin by měly v letošním roce svůj růst zvolnit. Ceny pohonných hmot naopak mohou růst ve srovnání s minulým rokem rychleji,“ odhaduje Seidler.

Analytik Raiffeisenbank František Táborský oproti tomu očekává o něco vyšší hodnoty. I přes zpomalování tempa v posledních měsících se inflace v průběhu roku opět přiblíží k 3 %. „Hlavním důvodem bude kumulace inflačních tlaků především mzdových. Tempo růstu mezd dosáhne podle našich odhadů v tomto roce vrcholu a podpoří tak další růst spotřeby domácností. Pro rok 2018 odhadujeme průměrnou míru inflace 2,6 %,“ uvedl.

Z pohledu ČNB bylo dnešní zpomalení meziročního růstu cen v lednu do velké míry očekávané a souvisí zejména s vyšší srovnávací základnou z přelomu let 2016 a 2017, konstatoval dále Seidler. „Ačkoli jednorázové vlivy z meziročního růstu cen postupně odeznívají, ekonomické vyhlídky setrvávají příznivé a vyžadují další zpřísňování měnových podmínek,“ doplnil ekonom.

ČNB v rámci poslední prognózy očekává, že letos by mohly být sazby zvýšeny už pouze jednou. Na utahování měnových podmínek by totiž měla působit především zpevňující koruna. „Domníváme se však, že ČNB v letošním roce sazby ještě dvakrát zvýší, jelikož koruna by bez dalšího růstu sazeb ČNB neposilovala tak rychle, jak centrální banka ve své prognóze čeká,“ je přesvědčen hlavní ekonom ING. „Zpřísňování měnových podmínek v letošním roce tak bude nakonec probíhat více v kombinaci posilujícího kurzu a dalšího růstu základních sazeb ČNB.“

Na myšlence dalšího zvyšování sazeb ČNB nad její prognózu se shoduje i Táborský. „Podle našeho názoru nedostatečné posilování koruny, na které spoléhá centrální banka, donutí ČNB zvyšovat úrokové sazby vícekrát, než v současnosti říká její prognóza. Do konce roku 2018 se tak podle našich odhadů stane ještě dvakrát vždy s novou čtvrtletní prognózou ČNB v druhém a třetím čtvrtletí,“ uzavřel.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688