Nové byty: vede Praha 9 a 5, centrum města opět propadlo

Jana Brožková, 13.2.2018
Zájemci o nové bydlení v hlavním městě na konci loňského roku preferovali Prahu 9 před Prahou 5 a 10. První trojka tak prodejním statistikám dominuje už dva roky, mění se pouze jejich vzájemné pořadí. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje už jedenáct let. Z pražských lokalit jsou nejvyhledávanější Letňany a Vysočany, zájem je také o Smíchov či Michli.

V Praze se od října do konce roku 2017 prodalo celkem 1101 nových bytů. „Z toho se 341 bytů nacházelo na území Prahy 9, 217 bytů v Praze 5 a 129 bytů v Praze 10. Nejvíce bytů se prodalo v Letňanech a Vysočanech, kupci vyhledávali také Smíchov či Michle,“ přibližuje prodejní statistiky analytik společnost EKOSPOL Matyáš Hančl a dodal, že EKOSPOL v daném období monitoroval celkem 146 aktivních developerů.

Na opačném konci tabulky zůstávají centrální části Praha 1 a 2, kde se celkem prodalo 30 nových bytů. „Prodejní statistiky, které jsou nejlepším ukazatelem reálné poptávky, opakovaně potvrzují, že předražené lokality v nejužším centru lidi příliš nelákají. Kupující dlouhodobě upřednostňují prověřené lokality uprostřed zeleně, které nabízí velmi kvalitní bydlení. Rezidenční projekty vznikají v lokalitách s dobrou dopravní dostupností a velmi širokou občanskou vybaveností. Bydlení zde přitom nabízí i další benefity, například blízkou zeleň či klidná místa pro aktivní sportování,“ podotýká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva dlouhodobého lídra developerské výstavby v ČR EKOSPOLU. Podle něj na tento trend poptávky reagují i firmy, kterým záleží na přání klientů.

Mezi nejméně prodávané lokality s alespoň jedním aktivním developerským projektem se ve čtvrtém čtvrtletí zařadily Lysolaje, Liboc, Bubeneč, Podolí, Staré město, Nusle, Cholupice, Veleslavín, Újezd nad Lesy a Strašnice.

Data dostupných bytů doplňují prodejní statistiky, které EKOSPOL zveřejnil v minulých týdnech. Podle nich se v loňském roce prodalo v hlavním městě celkem 5381 nových bytů, což bylo meziročně o pětinu méně. Průměrná cena prodaného bytu na konci loňského roku vzrostla na 6,4 milionu korun, což znamená meziroční nárůst o 1,5 milionu korun.

Z pražských lokalit jsou nejvyhledávanější Letňany a Vysočany

Metodiku EKOSPOLU dlouhodobě používá i IPR

 EKOSPOL, který je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice, monitoruje trh s novými byty v Praze více než deset let. Od počátku bez jakékoliv změny používá metodiku, která nejvěrněji zachycuje skutečné dění na trhu s novými byty v hlavním městě a aktuální poptávku klientů. Správnost této metodiky potvrzuje fakt, že ji dlouhodobě využívá také Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Využil ji i ve své analýze developerských projektů 2016 ( http://bit.ly/2eup68W ).




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba