Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.02.2018 13:17:58

Jak se vypořádat s tím, že nás západní Evropa „kolonizuje“?

Thomas Piketty se již nějakou dobu řadí mezi hvězdné světové ekonomy a nebojí se pouštět do kontroverzních témat. Před nedávnem se například vyjádřil v tom smyslu, že země východní Evropy jsou vlastněny bohatšími státy ze Západu, a to u nich vede k rostoucí oblibě populistických stran. Leonid Bershidsky ovšem na stránkách Bloombergu tvrdí, že Pikettyho pohled nemá pevnou oporu ve faktech. Nicméně realita je v určitém smyslu ještě horší.

Piketty na stránkách Le Monde psal, že země jako Česká republika, Polsko, Maďarsko či Slovensko sice dostávají podporu ze strany EU, ale zároveň z nich na Západ proudí velký objem peněz ve formě dividend a kapitálových příjmů.

Bershidsky ale poukazuje na novou analýzu maďarského ekonoma Zsolta Darvase pracujícího pro bruselský think tank Bruegel. Analýza upozorňuje na to, že konvergenční programy jsou svou podstatou něco úplně jiného než přímé zahraniční investice, u kterých investoři právem očekávají odpovídající návratnost. To, že jde o porovnávání jablek a hrušek, Darvas demonstruje například na tom, že peníze z fondů EU také neporovnáváme se zisky, které třeba v Maďarsku generují pobočky japonských či jihokorejských společností.

Darvas také tvrdí, že zahraniční investice byly klíčem pro ekonomický rozvoj regionu střední a východní Evropy. Zahraniční společnosti v těchto ekonomikách podle něho také nedrží mzdy dole tak, jak se někdy tvrdí, ale „většinou platí více než místní firmy a jejich zaměstnanci mají obvykle více práv“. Ekonom ale také poukazuje na to, že třeba v České republice bylo mezi lety 20002017 z každých 50 firem, které obdržely dotaci, 39 zahraničních. Podle Darvase je to důkaz toho, že Češi si jsou vědomi významu zahraničních investic. Nicméně Bershidsky se ptá, zda už to není slepota a zda jsme se nedostali do bodu, kdy již zahraniční investice více škodí, než aby prospívaly.

Bershidsky také poukazuje na to, že „kromě Slovenska a České republiky se východoevropské země při výběru daní tolik nespoléhají na zdanění zisků jako jiné vyspělé země“. A i v ČR a na Slovensku je zřejmá větší váha spotřebních daní – viz následující graf, který ukazuje váhu daní ze zisků, příjmů a spotřebních daní na celkových daňových výnosech. Když tak Piketty hovoří o velkém odlivu dividend a kapitálových příjmů z východní Evropy, je dobré mít na paměti, že částečně je to způsobeno nízkým zdaněním korporátních zisků v těchto ekonomikách.

Podle Bershidskyho by tak bylo namístě porovnat objem peněz proudící do našeho regionu z EU s rozdílem v daních, které tu západní korporace platí a které by platily doma. „Tento odhad je složitější a výsledné číslo by pravděpodobně bylo nižší než objem peněz z EU,“ píše Bershidsky. A dodává, že „východoevropské země by měly být agresivnější při zdanění zahraničních firem, na kterých jsou dnes již závislé. Ony své investice nestáhnou, protože ve mzdách je rozdíl mezi východní a západní Evropou stále velký. A možná by investovaly více do oblastí s vyšší přidanou hodnotou.“

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688