Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.02.2018 18:48:53

Krátkozraké trhy a usínající býk

Americké akcie byly před současnou korekcí valuačně hodně našponované, ale zbytek světa byl valuačně vstřícnější. Podívejme se dnes na to, kam vlastně vývoj posledních dní posunul trhy celosvětově, protože tento obrázek se i kvůli rozdílům ve valuacích od toho amerického liší. A trochu času věnujme i srovnání s rokem 2016 a také zatměním zdravého rozumu, ke kterým na trhu podle všeho občas dochází

Následující graf ukazuje, jak jsou na tom akciové trhy celosvětově. Index MSCI AC WORLD je vyznačen modře a je zřejmé, že současné korekce se vyrovnají tomu, co trhy předváděly v první polovině roku 2016. Ovšem jak ukazuje žlutá křivka, tehdy mířila ziskovost obchodovaných firem dolů (probíhala takzvaná zisková recese daná zejména vývojem v energetice). V současné době se ceny akcií odpoutaly od zisků podobně, jako v roce 2016 (tudíž by měla být šance, že se k nim zase vrátí). A zisky nyní navíc dál utěšeně rostou:

Povšimněme si také několika konkrétních čísel: Zisky se od konce roku 2015 zvýšily z cca 27 dolarů na akcii na současných cca 33,5 dolarů na akcii – tedy asi o čtvrtinu. Index MSCI začínal cca na 410 bodech a před současnou korekcí se nacházel na úrovni 550 bodů – tedy asi o 34 %. To znamená, že 25 procentních bodů z těchto 34 bylo „dodáno“ růstem ziskovosti a zbytek (cca 10 procentních bodů) růstem valuací. V USA se valuace za stejné období zvýšily dvojnásobně.

Nyní po několika oslabeních se MSCI AC World pohybuje kolem úrovně 510 bodů, jeho posílení oproti počátku roku 2016 tak dosahuje asi čtvrtiny a tudíž odpovídá růstu zisků. Jinak řečeno, globální trhy se nyní obchodují zhruba za stejné násobky, jako na počátku roku 2016. Jejich dosavadní posílení bylo dáno jen růstem zisků, což je ta nejpevnější noha, na které mohou stát. I tento pohled by tedy měl napovídat, že tu nehledíme do očí probouzejícího se medvěda. Hraje se podle mne stále o to, zda se býkovi nezavírají víčka, či spíše víka.

Zatmění úsudku

Čtenář si možná vzpomene, že první polovinu roku 2016 doprovázely značné obavy z návratu silných deflačních tlaků a pádu do recese (ta zisková skutečně přišla). Tyto obavy rozptýlila až druhá polovina roku, kdy přišla stimulační opatření v Číně a další kroky, které globální ekonomiku posunuly na trajektorii dlouho nevídaného růstu, kterého si užívá dodnes. Nyní trhy korigují kvůli úplně opačnému riziku – obav z toho, že vysoký reálný a nominální růst donutí centrální banky prudce šlápnout na brzdy. A nemohu se ubránit dojmu, že nyní hledíme na další příklad krátkozrakosti trhů.

V této epizodě se investoři nejdříve velmi radovali z daňových reforem a dalších kroků americké vlády, které by měly výrazně podpořit poptávkovou stranu ekonomiky (a možná i tu nabídkovou). Běžně by to byla skutečně dobrá zpráva, jenže nyní jsme ve stavu tenčících se zásob volných kapacit a bylo tak naprosto zřejmé (a také jsem tu o tom psal), že cenou za podobnou stimulaci bude příklon k utaženější monetární politice. Nyní k němu dochází a trhy jsou z toho nepříjemně překvapené. Jinak řečeno, doposud věřily, že lze mít mohutnou fiskální a monetární stimulaci zároveň a realita jim to současným inflačně mzdovým vývojem začala trochu vymlouvat.

V co se toto překvapení zvrtne, je stále otevřené. Já se stále držím názoru, že máme reálnou šanci na to, čemu se dá říkat ozdravná korekce (hovořím nyní zejména o vysokých amerických valuací). Pokud se tržní turbulence nedotknou reálné ekonomiky, může se vše v dobré obrátit. Významným indikátorem bude v této souvislosti index finančních podmínek, protože do něj se vývoj na akciovém trhu promítá okamžitě a tyto podmínky jsou zároveň významným tahounem ekonomiky. I na této frontě dochází k obratu, ale zatím žádná tragédie:

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688