Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  12.02.2018 10:50:00

Meziroční růst cen v Česku zpomalí, dynamika HDP v Q4 17 ale výrazně zrychlila (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Na hlavních trzích se dočkáme sady důležitých dat ve středu. Hlavní pozornost bude upřena na americkou inflaci, protože vyšší tlaky na růst cen se podílely na výprodejích v minulém týdnu. Meziroční dynamika cen v USA by sice měla zpomalit, náš výhled nicméně předpokládá o něco vyšší tempo než trh. V eurozóně budou zveřejněna data o HDP v Q4 17. Německá ekonomika zřejmě v závěru loňského roku zrychlila růst na sedmileté maximum. V Česku se také dočkáme HDP za Q4 17, který by měl být velmi silný. Cenová hladina se v lednu zřejmě zvýšila o 0,6 % m/m, meziroční inflace ale zpomalila kvůli vyšší srovnávací základně. Investoři tento vývoj čekají, takže by to pro korunu nemělo představovat negativní zprávu. Její kurz bude v nadcházejícím týdnu záviset především na zprávách z globálních trhů.

Americká meziroční inflace mírně zpomalí

Americká inflace bude zřejmě nejsledovanějším indikátorem tohoto týdne, protože obavy z vyššího cenového růstu a rychlejšího zvyšování sazeb Fedu byly jednou z hlavních příčin výprodejů v posledním týdnu. Podle našich odhadů se v lednu ceny zvýšily o 0,4 % m/m, a to především kvůli zdražení benzínu. Meziroční dynamika cen by ale měla zpomalit na 2,0 % kvůli vyšší statistické základně. Trh počítá s mírně pomalejší inflací. Pokud se vyplní náš odhad, mohlo by to přinést novou vlnu nejistoty.

Po velmi silném závěrečném čtvrtletí loňského roku americké maloobchodní tržby zřejmě zůstaly v lednu beze změn kvůli poklesu prodejů automobilů. Naopak tržby očištěné o prodeje aut by měly vykázat mírný nárůst. Takzvaná kontrolní skupina tržeb, které se přímo propisují do odhadu HDP, se pravděpodobně zvýšila o 0,2 % m/m – růst americké ekonomiky by tak v Q1 18 měl pokračovat.

Růst HDP v eurozóně v Q4 17 bude podle našich odhadů potvrzen na 0,6 % q/q. Dočkáme se ale čísel i za jednotlivé země EMU. V Německu by měla dosáhnout dynamika ekonomiky 0,5 % q/q, což by mělo zrychlit meziroční růst na 2,9 %, nejrychlejší tempo od roku 2011.

Dolar vymazal své ztráty díky nervozitě mezi investory

Nejistota mezi investory na globálních trzích, která se nejprve projevila výprodejem akcií a nárůstem volatility, způsobila výrazné posílení dolaru kvůli vyšší poptávce po bezpečných aktivech. Americká měna si vůči euru připsala minulý týden téměř 2 %, když se kurz USD/EUR posunul na dohled úrovně 1,220.

Konec roku 2017 byl pro českou ekonomiku úspěšný

Český běžný účet zřejmě v prosinci vykázal schodek kvůli sezónnímu zhoršení bilance se zbožím a službami. Vánoční nákupy zvyšují dovozy a nižší ekonomická aktivita zase snižuje vývozy. To bylo vidět i na statistice zahraničního obchodu, jehož bilance také skončila v prosinci v deficitu. Na korunu ale tato čísla nebudou mít vliv.

Cenová hladina v Česku vzrostla v lednu zřejmě o 0,6 % m/m především kvůli zvýšení regulovaných cen. V meziročním vyjádření ale růst cen pravděpodobně zpomalil na 2,2 % z prosincových 2,4 % kvůli silné statistické základně. Jádrová inflace by měla dosáhnout 2,0 % y/y, kde se udrží i po zbytek roku díky solidní spotřebě domácností tažené mzdovým růstem.

Polská ekonomika podle našich odhadů vzrostla v Q4 17 o 1,2 % q/q. Její meziroční dynamika by tak zrychlila na 5,2 %. Tahounem růstu pravděpodobně byla především spotřeba domácností, ale také investice.

Lednová inflace v Polsku zřejmě zpomalila na 1,9 % z prosincových 2,1 % y/y. Za tím by měla stát jednak vyšší srovnávací základna, ale i zpomalení růstu cen potravin. Inflace by měla začít zrychlovat zase na jaře a polská centrální banka by měla zvýšit sazby v polovině roku.

Česká ekonomika v Q4 17 pravděpodobně zaznamenala 1% mezičtvrtletní růst díky velmi silné domácí spotřebě a zvyšování investiční aktivity. Příznivě působí i zahraniční obchod díky vysoké poptávce především z Německa. Meziročně tak růst HDP podle nás zrychlil na 5,6 %.

Průměrná mzda v Polsku se v lednu zvýšila podle našich odhadů o 8,3 % y/y, což odráží navýšení ohodnocení práce v části polských firem, kde byla včas ukončena mzdová ohodnocení. V jiných společnostech ale vyjednávání pokračují, což by se mělo projevit v růstu mezd i v příštích měsících.

Koruna v pátek umazala jen část svých čtvrtečních ztrát

V minulém týdnu se koruna dostala na nejslabší úroveň od poloviny ledna. Oslabila především ve čtvrtek, a to v souladu s pohybem ostatních středoevropských měn. Další ztráty vykázala v pátek, kdy se dostala až na úroveň 25,39 CZK/EUR. I středoevropské tak zasáhl výprodej, který se nejprve projevil propadem cen akcií ve Spojených státech.

Koruna během minulého týdne odepsala 0,6 %, zlotý 0,5 % a maďarský forint dokonce 0,7 %.

Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688