Češi chodí do hospod na točené pivo stále méně, pijí raději doma

TNBiz, 12.2.2018

To, co všichni očekávali, je tady. V Česku klesá spotřeba točeného piva a pokud to tak půjde dál, mohou mít hlavně menší pivovary problémy s přežitím.

Podle odborníků za to může hlavně EET a zákaz kouření v restauracích. Politici už dokonce uvažují o tom, že by se například protikuřácký zákon mohl změnit.

Spotřeba točeného piva klesá. Podle zástupců pivovarů se mění pivní návyky Čechů a zároveň zákony. Pivaře to vede k tomu, že si raději dají doma pivo z lahve nebo plechovky.

Úbytek hostů a také nižší tržby pociťují od začátku platnosti protikuřáckého zákona nejen tradiční české hospody, ale i některé pivovary, kterým klesá odbyt čepovaného piva.

"Pokud nezrušíme zákaz kouření v restauracích a pokud nezrušíme EET, tak zejména malé pivovary budou mít v příštích letech problémy s přežitím," varuje ekonomka Markéta Šichtařová.

Nová poslanecká sněmovna má v plánu protikuřácký zákon upravit. "Já bych vůbec nebyla proti, aby existovaly oddělená místa pro kuřáky a a pro nekuřáky," říká ministryně financí v demisi Alena Schillerová.

Mezi největší pivaře kromě Čechů patří tradičně Irové, Poláci nebo Němci. Překvapivě se ale na vrcholu žebříčku objevují Seychely nebo Namibie. Odborníci to vysvětlují podnebím, v případě Seychel turistickým ruchem a Namibie tamními pivovary, které pivo také vyváží.

Jestli jsme v pití piva stále na prvním místě světového žebříčku zatím není jasné - data za rok 2017 ještě nejsou k dispozici. Ale vzhledem k tomu, že v Německu, což je náš tradiční soupeř v této disciplíně, se loni prodalo nejméně piva za 25 let, si prvenství asi udržíme.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy