TNBiz (TN.cz)
Práce  |  10.02.2018 18:52:07

Firmy hledají zaměstnance. Kde nabízejí nejvíc peněz? PŘEHLED

V Česku chybí tisíce uklízeček, svářečů, hlídačů, kuchařů i dělníků. Zaměstnance podle úředníků není kde brát, pro mnoho lidí jde navíc o neperspektivní obory. Krizi mají pomoct zažehnat rekvalifikační kurzy i vyšší finanční odměny.

Lidskou sílu v Česku stále rychleji nahrazují robotické stroje a jedním z důvodů je podle úředníků fakt, že lidé, kteří by práci zastávali, prostě nejsou. Volných je více než 200 tisíc pracovních pozic - chybějí hlavně dělníci, řidiči, uklízečky, svářeči, skladníci ale i kuchaři.

"Tradičně velká poptávka je po technických profesích, a to napříč všemi obory," sdělila TV Nova mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková s tím, že situaci mají pomoct řešit kromě jiného i rekvalifikační kurzy, které ÚP plně zabezpečuje, nebo na ně alespoň přispívá.

Firmy se snaží chybějící zaměstnance nalákat na mnohdy velmi zajímavé finanční ohodnocení. Třeba recepční v Praze si může vydělat i 26 tisíc korun čistého, po zaškolení navíc bývají bonusy. Co se kuchařů týče, finanční odměna se obvykle pohybuje mezi 100 - 150 korunami za hodinu. Zaměstnavatelé (hotely, vinařství,...) někdy nabízejí i ubytování zdarma. Pro vykonávání této činnosti ale zpravidla bývá potřeba praxe v oboru.

 

A lákavé nabídky dostávají i popeláři. V hlavním městě může řidič za svoz odpadu dostat 25 až 45 tisíc korun hrubého. Většina zaměstnavatelů ani nepožaduje speciální vzdělání.

Svářeče se firmy prostřednictvím pracovních portálů snaží nalákat na finanční odměny od 21 do 40 tisíc korun. Operátor výrobní linky na Plzeňsku dostane i 26 tisíc korun. Pracovníkům ostrahy obchodního centra pak nabízí firma v Praze až 29 tisíc korun plus náborový příspěvek sedm tisíc korun.

A nabídku zajímavých pracovních míst najdete i na stránkách Úřadu práce. Ohodnocení se přitom výrazně liší podle dosaženého vstupně vzdělání. Zatímco pracovníci v administrativě bez maturity si mohou vydělat v průměru od 14 do 30 tisíc korun měsíčně, vysokoškoláci mají šanci bojovat o místa s odměnami i 70 tisíc korun měsíčně.

A podobné je to i v oblasti služeb. Vysokoškolští řídící pracovníci v cestovních kancelářích si mohou přijít na 50 tisíc korun měsíčně, stejně jako vystudovaní mechanici a opraváři. Elektromechanik s vyučením bez vysokoškolského vzdělání si může přijít na 20 tisíc, vzácněji na 28 tisíc korun měsíčně.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688