TNBiz (TN.cz)
10.02.2018 10:48:30

Východ republiky trápí smog. Meteorologové vyhlásili regulaci

Smog trápí obyvatele východní části republiky. Na Ostravsku vyhlásili meteorologové regulaci. Občany žádají, aby omezili pohyb venku a omezili cesty autem. Regulace platí pro Ostravsko, Karvinsko a Třinecko. Smogovou situaci vyhlásili meteorologové také ve Zlínském kraji.

V sobotu v brzkých ranních hodinách vyhlásili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu regulaci pro Ostravsko, Karvinsko a Třinecko.

 

Nejméně na polovině stanic na území regionu totiž překročil průměr koncentrací suspendovaných částic polétavého prachu PM10 za posledních 12 hodin regulační hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový a v příštích 24 hodinách nepředpokládají meteorologové zlepšení.

 

"Při překročení regulační prahové hodnoty doporučujeme omezit pobyt pod širým nebem a zdržet se zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem," napsali meteorologové.

 

 

 

Veřejnost také vyzvali k omezení cest auty a požádali, aby přednostně využívali veřejnou dopravu. Emise ze spalovacích motorů se totiž významně podílejí na zvýšených koncentracích částic PM10 a oxidu dusičitého.

 

Ve Zlínském kraji koncentrace částic polétavého prachu překročila hranici 100 mikrogramů na m3 a meteorologové vyhlásili smogovou situaci. I v tomto případě doporučili lidem, aby se zdrželi venku aktivit, při kterých se více zadýchají a omezili používání aut.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty