Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.02.2018 07:54:04

Korporátní gigant tahá za provázky zimních olympijských her

Lee Kun-hee sedící v čele Samsungu i olympiády se dostal z vězení po tříletém trestu odnětí svobody a pětileté podmínce za daňové úniky a uplácení právě v čas, aby rozjel globální lobby a zajistil pro Jižní Koreu Zimní olympijské hry 2018. Teď je tato firma všudypřítomná.

Lee Kun-hee strávil 18 měsíců po propuštění cestováním po celém světě a ujišťováním voličů Mezinárodního olympijského výboru (MOV), že Jižní Korea tuto akci zvládne. Samsung byl zároveň i vrcholným sponzorem olympiády, za což v průběhu let zaplatil 500 milionů dolarů. V červenci 2011 přinesla vynaložená práce své ovoce: Pchjongčchang byl zvolen.

Olympiáda začíná a Samsung je všude. Speciální pavilon Samsungu bude vystavovat brýle na virtuální realitu a další technické vychytávky. Sportovci obdrží speciální edici Galaxy Note 8 jako dárek.

Ještě nikdy v historii olympiády nebyla hostitelská země s korporací tak úzce propojena. Jižní Korea získala olympiádu a Samsung zase dividendy ze svého angažmá v ZOH.

Jednoduše řečeno je velice neobvyklé, aby se nějaká firma – nebo dokonce sponzor – zapojil do jednání o místě konání olympiády, řekl bývalý marketingový ředitel MOV Michael Payne. Obává se ale, že aktivity sponzora mohly až příliš ovlivnit voliče MOV. „Samsung se snažil velice aktivně získat přátele,“ dodaly Payne.

Tak výjimečné překrytí jako to mezi Samsungem, Jižní Koreou a Pchjongčchangem se bude asi těžko ještě opakovat, vyjádřili se členové MOV a olympijští experti.

Leeovo lobby a úzké zapojení Samsungu někteří experti a voliči považují za nevhodné. Etický kodex MOV z roku 1999 zakazuje sponzorům podporu nebo propagaci hostitelské země v hlasovacím procesu.

Přístup Jižní Koreji k získání ZOH 2018 byl velmi neobvyklý už jen proto, že sám Lee byl delegátem MOVu. A delegáti MOVu, kteří vybírají hostitelské země, mohou lobbovat naprosto volně, bez střetu zájmů, protože v normálním případě nejsou se sponzory spojeni, říkají experti. Situace, kdy by člen MOVu seděl na dvou židlích, ještě nikdy nenastala.

Ostatní se domnívají, že Leeův podíl byl druhotný. Hlavní roli hrálo podle nich načasování a dva předchozí neúspěšné pokusy. „Pchjongčchang se poučil ze svých předchozích neúspěchů a dodržel své sliby,“ řekl Charlie Battle, atlantský konzultant, který pracoval na pchjongčchangské nabídce. Odmítá, že by se Samsung dramaticky zasadil o konečný výsledek.

Zdroj: Wall Street Journal

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688