Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.02.2018 17:13:32

Pesimismus na Západě srazil Prahu do záporu


Pražská burza se po dvou růstových dnech nechala strhnout pesimismem na Západě. Index PX dnes odepsal 1,01 procenta na 1 106,06 bodu. Ve ztrátě je také za celý týden, poznamenaný výplachem na světových akciových trzích a vstupem obou hlavních amerických akciových indexů do pásma korekce. Wall Street je na cestě k nejhoršímu týdennímu výsledku za poslední roky. V případě širšího amerického akciového indexu S&P 500 by tento týden to mohl být nejhorší od roku 2011.

Na pražské burze týden tolik dramatický nebyl. Výsledky v něm ohlásily banky Moneta Money a Komerční banka a také mediální společnost CETV. Jasněji je také kolem odkupu akcií Unipetrolu jeho většinovým vlastníkem, polskou rafinerií PKN Orlen. Ta tento týden oznámila, že po dobrovolné nabídce odkupu akcií Unipetrolu ve firmě překročí 90% podíl, což otevírá cestu k plné kontrole nad firmou.

Médii proběhly také další informace o možném dělení ČEZ. Premiér v demisi Andrej Babiš tento týden řekl, že vláda ve spolupráci s ministerstvem financí a ministerstvem průmyslu a obchodu navrhne tým expertů, který bude s vedením ČEZ hovořit o návrzích na rozdělení firmy. Řádově by měl mít pět až deset lidí.

Dnes táhly burzu dolů především finanční tituly v čele s Erste (-2,82 % na 994,20 ) a Komerční bankou (-1,02 % na 925,50 za akcii), ale také likérka Stock (-4,52 % na 80,30 %). V červeném pásmu skončila drtivá většina pražských blue-chips, světlou výjimkou byl ČEZ (+1,17 % na 518,00 ) s Unipetrolem (+0,13 % na 377,50 ) a Pegas Nonwovens (+2,7 % na 912,00 ) poté, co bankovní skupina Erste Bank Group ponechala pro tento titul doporučení držet a cílovou cenu po revizi stanovila na 905 .

Za celý týden index PX odepsal 2,04 procenta. Propadlíkem týden je likérka Stock Spirits, následována pojišťovnou VIG a bankou Moneta Money. Týdenních zisků bylo tentokrát v Praze poskrovnu. Nejvíce se předešlých pět dní vydařilo výrobci netkaných textilií Pegas Nonwovens, dále Unipetrolu a Fortuně.

 

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688