Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  09.02.2018 09:29:17

Nárůst rizikové averze poslal korunu ke slabším hodnotám (Ranní zpráva z finančního trhu)

Zatímco situace na trhu eura s dolarem se uklidnila, další výprodeje na americkém akciovém trhu doprovodil nárůst rizikové averze, což se projevilo i v oslabování středoevropských měn. Dnešek ani na globálních, ani na regionálních trzích nepřinese data, která by měla sílu pohnout devizovými trhy. Pokud se uklidní situace na akciových trzích, mohlo by dojít ke korekci také v regionu

Průmyslová výroba ve Francii za prosinec přinese zklamání

Průmyslová produkce ve Francii by měla podle odhadu ekonomů SG za prosinec vykázat již druhý pokles v řadě. Ten je dán zejména slabším výstupem zpracovatelského průmyslu. I přes slabší prosincové číslu by za celé Q4 měl průmysl vykázat slušnou dynamiku (+1,5 % q/q). Výhled zůstává velmi dobrý, když se jak indikátory PMI, tak důvěra publikovaná institutem INSEE drží vysoko nad svými dlouhodobými průměry.

Britský zpracovatelský průmysl by měl dosáhnout o něco lepšího výsledku než ten francouzský. Svědčí o tom údaje, které byly již zveřejněny spolu s předběžným odhadem HDP za poslední čtvrtletí roku 2017.  

Dolar zastavil ofenzivu

Dolar včera zastavil své posilování proti euru. V průběhu dne se sice ještě kurz tohoto měnového páru dostal na úroveň 1,221 USD/EUR. Od té se však odrazil a vrátil se zpět k 1,226 USD/EUR.

Bank of England včera na svém zasedání sice sazby nezměnila, ale vyslala jasný signál, že v utahování měnové politiky bude tento rok pokračovat. To přimělo ekonomy SG změnit svůj výhled pro britské sazby. Nyní očekáváme jedno zvýšení sazeb v srpnu letošního roku a další v únoru 2019

Region ve vleku globálních událostí

Ve středoevropském regionu nebudou dnes zveřejněny žádné zajímavé ekonomické údaje. Vývoj na devizovém trhu tak bude znovu ve vleku událostí v globální ekonomice. Pokud se situace na akciových trzích uklidní a dojde k opadnutí rizikové averze, regionální měny by měly část svých včerejších ztrát smazat.  

Regionální měny v průběhu americké seance prudce oslabily

Včerejší statistiky z trhu práce nepřekvapily. Podíl nezaměstnaných v lednu kvůli sezónnosti mírně vzrostl na 3,9 %. Na druhé straně jsme zaznamenali velké zvýšení počtu volných pracovních míst. Je tedy vidět, že trh práce naráží na své limity, když uchazeči o práci výrazně neubývají, zatímco volných pozic přibývá. Více najdete v našem reportu zde http://bit.ly/2C5PJcu.

Pohyby regionálních měn v průběhu evropské obchodní seance byly relativně malé. Koruna mírně korigovala své středeční ztráty, zatímco zlotý s forintem nepatrně oslabovaly. Americká obchodní seance však přinesla do obchodování volatilitu. Další propad tamních akciových indexů byl doprovázen zvýšením rizikové averze, což se projevilo v oslabování měn v regionu. Ještě před zahájením obchodování dnes ráno kurzy část svého pohybu korigovaly. Oproti včerejšímu ránu tak kurz koruny proti euru oslabil o 0,4 % a pohybuje se blízko 25,34 CZK/EUR. Polský zlotý ztratil přibližně 0,3 % a obchoduje za 4,183 PLN/EUR a maďarský forint odepsal zhruba pětinu procenta a dnes ráno před začátkem evropské obchodní seance je v blízkosti 311,3 HUF/EUR.

Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688