Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  08.02.2018 17:55:49

Růst eurozóny je nejvyšší za posledních 10 let

Evropa se ekonomicky neměla nikdy tak dobře jako dnes a i vyhlídky do budoucnosti zůstávají optimistické. Evropská komise předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) by mohl v roce 2018 vzrůst o 2,1 %. Zlepšení je prokazatelné všude, pokles nezaměstnanosti bude pokračovat a měl by být rychlejší než v minulém roce.

Přesto krize zanechala po sobě mnoho negativních následků zejména na trhu práce. Dlouhodobá nezaměstnanost a nezaměstnanost lidí pod 30 let je stále vysoká například v Itálii, Francii nebo Irsku. Bankovní systém je stále křehký v jižní Evropě a zejména v Řecku a Itálii. Ekonomika eurozóny je ohrožena slabými investicemi do inovací a stárnoucí pracovní silou.

HDP Evropské měnové unie však přesto vzrostl v posledním čtvrtletí roku 2017 o 0,6 % a podle údajů zveřejněných Eurostatem na konci ledna o 2,5 % za celý rok. Tím se eurozóně podařilo překročit tempo růstu zaznamenané v roce 2010 (2,1 %). Ekonomika eurozóny je ve skvělé formě a nová čísla to týden co týden potvrzují. Rok 2017 byl rokem konsolidace, dobré ukazatele se rozšířily do většiny sektorů ve všech členských státech.

Členské státy těžily z globálního oživení

Eurozóna profitovala z oživení světového hospodářství. Podle nejnovější prognózy Světové obchodní organizace (WTO) globální obchod vzrostl v minulém roce o téměř 3,6 %. Obchod se zbožím se od roku 2016 výrazně zvětšil (1,3 %), což bylo způsobeno americkou a čínskou poptávkou.

Export sehrál klíčovou roli při oživování zejména ve Španělsku a Portugalsku, kde domácí poptávka delší dobu zanikala a byla poznamenána recesí a úspornými politikami. Podle odhadů ekonomů vývoz měnové unie vzrostl v roce 2017 o 4,1 %. Díky oživení svých zakázek firmy začaly zaměstnávat více lidí a více investovat.

V roce 2017 byl zaznamenán prudký pokles počtu uchazečů o zaměstnání. Mezi lednem a listopadem 2017 se míra nezaměstnanosti v eurozóně snížila z 9,6 % na 8,7 % a vrátila se na úroveň z ledna 2009. Samozřejmě jsou stále přítomny značné kontrasty. Míra nezaměstnanosti je stále vysoká např. v Řecku (20,5 %) a ve Španělsku (16,7 %), zatímco v Německu (3,6 %) a v ostatních západních zemích dosahuje v průměru relativně nízkých 4,4 %.

Od roku 2013 se eurozóně podařilo vytvořit více než 7 milionů pracovních míst. Díky tomu se obnovila kupní síla. Spotřeba domácností, která zůstává hlavním motorem ve Francii a Itálii, se posílila. Odhaduje se, že v celé eurozóně loni vzrostla spotřeba o přibližně 1,8 %. Investice, které dlouho zaostávaly, vzrostly o 3,7 %.

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688