Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  08.02.2018 07:29:22

Objem klientských vkladů v bankách dosáhl v roce 2017 historických maxim, velkým bankám se nedaří prodávat termínované vklady

Objem klientských vkladů u bank vzrostl v listopadu 2017 meziročně o 10,44 %. Vůbec nejvíce peněz v historii měli klienti u bank uloženo v srpnu tohoto roku – 4,283 bilionu . Největším tempem rostly vklady u velkých bank, tj. těch s bilanční sumou 150 miliard a více, stavební spořitelny pak i nadále zažívají ústup ze scény.   Podíl objemu klientských vkladů u stavebních spořitelen klesá postupně od roku 2004, kdy došlo k prvnímu výraznému omezení zvýhodnění tohoto produktu. Zdá se, že tomuto produktu zatím nijak výrazně nepomáhá ani snižování dostupnosti hypoték, kdy stavební spoření je velmi zajímavou alternativou k „dofinancování“ investic do nemovitosti.  

Vývoj objemu klientských vkladů u bank


 
Zdroj: ČNB

 

Ve velkých bankách klesají objemy termínovaných vkladů

Nejvíce vkladů (co do objemu) spravují malé a střední banky, což jsou prakticky všechny banky s výjimkou České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, Unicredit Bank, Raiffeisenbank. Vklady u těchto bank se na celkovém objemu vkladů podílí z cca 62 %. Naproti tomu, podíl vkladů u velkých bank činí cca 23 %, podíl vkladů u poboček zahraničních bank cca 7 % a podíl vkladů ve stavebních spořitelnách pak cca 8 %. „Velkým bankám hraje do karet široká klientská základna i fakt, že malé dravé banky již nenabízí o tolik výhodnější produkty jako dříve, zejména spořicí účty, jejichž úrokové sazby často motivovaly k zakládání účtů běžných. Kromě toho, ne každý se založením účtu u malé banky rušil svůj účet u banky velké. Řada klientů má více než 2 běžné či spořicí účty a své peníze přesouvá dle aktuální nabídky a sentimentu na trhu. Stavební spoření by mohly nastartovat k růstu změny v možnostech financování prostřednictvím hypoték. Nečekejte ale, že by se stavební spořitelny přetahovaly o klienty. Naopak, spořitelny mají nyní velký objem likvidity, který potřebují rozpůjčovat, aby měly z čeho vyplácet úroky z vkladů.“, komentuje situaci Ivan Duvač z Phoenix Investor.

Malé a střední banky vykazují vyšší podíl vkladů v cizí měně

Velké banky vykazují v porovnání s malými a středními bankami vyšší podíl netermínovaných vkladů (85 % vs. 80 %) a zároveň klesající objemy termínovaných vkladů s dobou trvání do 1 roku, kdy malé a střední banky naopak objem tohoto typu vkladů navyšují. Zatímco u malých a středních bank činí objem netermínovaných vkladů v cizí měně cca 31 %, u velkých bank je to cca 9 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688