Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
07.02.2018 18:59:00

Teploty v nížinách odpoledne slabě nad nulou, hrozba mrazů se nyní nenaplní

 

Nadprůměrně prohřátá atmosféra nakonec opět zvítězila nad domněnkami modelů, že se do Evropy může propadnout arktický vzduch. Ochladilo se, velkou část země zasypal i sníh, ale třeskuté mrazy se konat nebudou. Dobrou zprávou pro hory je, že tam se teploty pod nulou udrží drtivou většinu dní. V zásadě nás čeká chladné vlezlé počasí, ale teploty se odpoledne pod 600 m n. m. budou dostávat nad nulu. Noci samozřejmě mrazivé, přeci jen vrcholí zimní období. Proto pozor na ranní náledí či zmrazky. Počasí se slabě nadnulovými teplotami má vydržet poměrně dlouho, takže ve výhledu prozatím neočekáváme výrazné oteplení ani silné mrazy. Srážek bude velmi málo. Středeční sněžení hlavně na jihu republiky byla největší srážková epizoda na týden dopředu.

V následujících dnech tedy bude následující počasí. Ve čtvrtek zeslábne a dozní slabé sněžení na většině území. Teploty -1 až +3°C. V pátek už ubude oblačnosti na polojasno, skoro jasno a sněžení se přidá jen ojediněle. Teplota opět -1 až +3°C, chladněji bude na severovýchodě. Díky zmenšování oblačnosti budou mrazivější rána. Totéž platí o sobotě do posledního detailu. Neděle začne stejně, ale odpoledne a večer může na západě republiky přibývat oblačnost se sněžením nebo deštěm se sněhem. Teplota může v neděli povyskočit na +1 až +5°C. Nížiny tak o sníh den za dnem pomalu přijdou, od 400 m n. m. se bude většinou držet.

Další období se jako celek jeví velmi podobně. Ráno mráz, odpoledne teploty slabě nad nulou. V nížinách střídavě místy déšť nebo déšť se sněhem, od středních poloh srážky sněhové. Chřipková epidemie má bohužel kvůli teplému počasí dobré podmínky na rozvoj a letos bude její vlna určitě patřit k silnějším. Silné mrazy by určitě obecně v přírodě tyto problémy snižovaly. Další vývoj počasí budeme bedlivě sledovat.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty