Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.02.2018 18:24:21

Summary: Lék na astma už netáhne, v tržbách Glaxo teď hraje prim léčba HIV

EVROPA:

GlaxoSmithKline

Farmaceutická společnost vygenerovala v předešlém kvartálu tržby ve výši 7,6 mld. GBP, což je víceméně v linii předešlého roku avšak o cca 100 mil. GBP nad konsensem trhu. Provozní zisk zůstává na 2 mld. GBP a provozní marže se tedy nemění (cca 26,3 %). Daňové náklady byly trhem odhadovány o něco vyšší, což pomohlo čistému zisku na akcii poskočit o 6 % yoy na 0,27 GBP při konsensu 0,25 GBP.

Z pohledu jednotlivých divizí se toho proti předešlému roku skoro nic nezměnilo – všechny tři stagnují na stejných hodnotách. Prodej jednotlivých léčiv je už o něco zajímavější. Kdysi klíčové léčivo Advair (astma) okřesalo svoje tržby meziročně o 20 %. Vinu na tom nese jak nižší prodaný objem, tak padající cena. Tento propad však více než dostatečně vyvažuje kombo Tivicay/Triumeq (HIV), jehož tržby vyskočily o 30 % yoy na 1,1 mld. USD díky rostoucímu tržnímu podílu. V této chvíli tak nese největší podíl na tržbách ze všech léčiv.

Výhled do dalšího roku se větví na dvě možnosti. V té prvé se na americkém trhu neobjeví žádné generikum pro Advairamerické tržby Advair pak poklesnou o 20 až 25 % a výsledný čistý zisk na akcii poroste o 4 až 7 %. V té druhé variantě se na americkém trhu generikum Advair objevíamerické tržby Advair se propadnou o cca 50 % a výsledný čistý zisk bude v lepším případně stagnovat, v tom horším poklesne o 3 %.

Akcie GlaxoSmith se na konci dne vzchopily a končí s 3,5% ziskem.

Rio Tinto

Australský těžař se v předešlém roce vezl na vlně rostoucích cen komodit, čemuž odpovídají také jeho výsledky za rok 2017. Tržby poskočily o 20 % na 40 mld. USD a ukazatel EBITDA až o 40 % na 18,6 mld. USD. Rostoucí cena ropy, která je nejdůležitějším výrobním vstupem, se prozatím na nákladech příliš neprojevila, což ještě podpořilo růst EBITDA marže z cca 35 % na současných 46 %. Výsledný čistý zisk na akcii dosáhl hodnoty 4,83 USD, což je o 70 % více, než v předešlém roce. Všechny tyto metriky však konsensus odhadl poměrně přesně. Predikce mu už tak docela nevyšly v případě čistého dluhu (tzn., dluh mínus hotovost), který se podařilo srazit dolů až o 60 % yoy na 3,9 mld. USD, přičemž odhady směřovaly k 4,7 mld. USD.

Uplynulý rok nám přinesl výrazný růst cen základních kovů, zejména pak hliníku a mědi (oboje +30 % za rok). Dobře si vedla také železná ruda, jejíž průměrná roční cena se dostala nejvýše za poslední 3 roky (i když se znatelnými výkyvy). Na poptávkové straně tlačil ceny vzhůru globální hospodářský růst a pokračující stavitelský boom v Číně. Na nabídkové straně to bylo pro změnu zavírání čínských výrobních kapacit za účelem odstranění dlouhodobě neprofitabilních hutí a také zmírnění dopadů na životní prostředí (zejména zimní smog). Výsledkem je ukazatel EBITDA segmentu železné rudy posilující o 30 % yoy, hliníku o 40 % yoy a mědi až o 70 % yoy.

Nejdůležitější zprávou je však odměna pro akcionáře. Rio Tinto dokázalo díky vysokému volnému cashflow vygenerovat dostatek hotovosti na ozdravení rozvahy, což dokazuje poměr čistého dluhu a vlastního kapitálu na úrovni jen 8 %. Slušný objem hotovosti (11,7 mld. USD) dává tedy dvě možnosti: růst byznysu přes akvizice nebo odměna pro akcionáře. Management se nyní rozhodl pro to druhé a na další rok navrhuje dividendu 2,9 USD na akcii (rekordní výše). V součtu to vychází na objem 5,2 mld. USD, což spolu s navýšením programu zpětného odkupu akcií na 4,5 mld. USD vychází na 9,7 mld. USD. V roce 2018 tak společnost vrátí akcionářům až 10 % současné tržní kapitalizace.

Akcie Rio Tinto zůstávají netečné a posilují jen o 0,5 %.

USA:

Walt Disney

Gigant zábavního průmyslu má za sebou poměrně uspokojivý kvartál, jenž byl však poznačen starými neduhy. Tržby narostly o 4 % yoy na 15,4 mld. USD, čemuž odpovídají také odhady trhu. Rychle rostoucí náklady na poskytnuté služby bohužel zaútočily na provozní marži, která se zúžila z 25,9 % před rokem, na nynějších 25,0 %. Avšak po abstrahování od jednorázových položek se bavíme o čistém zisku na akcii ve výši 1,89 USD (+20 % yoy), přičemž trh odhadoval hodnotu 1,61 USD. Zajisté potěšil znatelně lepší volný cashflow, jenž nabobtnal na 1,3 mld USD (+210 % yoy).

V úvodu zmiňované staré neduhy se vynořují až při rozpadu na jednotlivé divize. Růst tržeb opět přibržďoval největší segment televizních studií, jehož příjmy zůstaly meziročně nedotčeny na 6,3 mld. USD. Opět se jedná o starou známou písničku úbytku diváků sportovních přenosů ESPN, s čímž jsou spojeny klesající příjmy z reklamy. S reklamou měly problém i televizní stanice, u nichž však musíme uznat vysokou srovnávací bázi předešlého roku, kdy dojížděly politické reklamní spoty. Hnacím motorem tržeb (+15 % yoy na 5,2 mld. USD) se tak stala sít zábavních parků, jež se může pyšnit také lepší provozní marží (cca +200 bps yoy na 26 %). Filmová studia těžila ze zájmu diváků o dva nové celovečerní filmy (Thor: Ragnarok a Star Wars: The Last Jedi), kterému však šly naproti slabší příjmy z televizní distribuce. Tržby této divize proto stagnovaly na 2,5 mld. USD.

Další kvartál by měl dle výhledu pokračovat ve stejném duchu. Příjmy ze sportovních přenosů budou nadále pod tlakem a to samé se dá říci o televizních kanálech. Síť parků bude opět tahounem růstu a filmová studia můžou očekávat vyšší náklady na marketing, kvůli uvedení dvou filmů místo jednoho v předešlém roce. Připomínáme, že na jaře se chystá nový model přenosu sportovních utkání ESPN přes model připomínající Netflix. K akvizici filmových studií Twenty-First Century Fox se management nevyjádřil.

Zajímavější je proto výhled na rok 2018, jehož efektivní daňová sazba by se měla usadit na 24,5 % a následně v roce 2019 na 21 %. Průměrná hodnota za poslední tři roky byla přitom až 34 %.

Akcie Disney dnes posilují o 1 %.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:59  GER: Také IFO naznačuje zlepšení Research (Česká spořitelna)
Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688