TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.02.2018 14:57:31

Okamura a Rozner čelí trestnímu oznámení za výroky o Letech


Představitelé hnutí SPD čelí trestním oznámením za jejich prohlášení k táboru v Letech. Pořad České televize 168 hodin zveřejnil nahrávku, kde poslanec hnutí SPD Miloslav Rozner označil na prosincovém sjezdu SPD tábor jako "neexistující pseudokoncentrák“ a Tomio Okamura v rozhovoru pro DVTV prohlásil, že tábor byl neoplocený a byl v něm volný pohyb.

Trestnímu oznámení čelí Okamura ze strany česko-romského sdružení Konexe. Krom trestního stíhání hrozí předsedovi SPD sesazení z pozice místopředsedy Poslanecké sněmovny, poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek se nyní pokouší o získání potřebného počtu podpisů pro zařazení bodu na nejbližší schůzi Sněmovny.

 

Židovská obec v Praze žádá po Okamurovi ve vyjádření veřejnou omluvu obětem nacistické perzekuce a genocidy za pošlapávání jejich památky. Také požaduje omluvu pro historiky a další odborníky, kteří se tímto tématem zabývají, za lživé překrucování informací o koncentračním táboře v Letech u Písku. Vedle židovské obce požaduje omluvu také Muzeum romské kultury. Kritizován je i Evropským antirasistickým hnutím EGAM.

 

 

 

Okamura se za tato slova následně na svém facebookovém účtu omluvil. "Omlouvám se za moje nepřesné vyjádření k oplocení tábora v Letech u Písku - podle historiků oplocení tábora bylo dřevěné, místy laťkovým plotem, v plotě byly sice díry, ale pravda, byl tam, i když ho po většinu historie nikdo nehlídal,“ uvedl. "Hnutí SPD naprosto nezpochybňuje objektivní historická fakta o utrpení lidí, které prodělali v pracovním a sběrném táboře Lety v době druhé světové války. Důrazně se ohrazuji proti manipulativní mediální kampani, kterou živí některá lživá média a politická konkurence. Plánovité vyvraždění Židů, Slovanů a tehdy takzvaného cikánského obyvatelstva, bylo součástí zločinných plánů nacistů na takzvané konečné řešení rasové otázky. Jde o nezpochybnitelný fakt.“

 

Mladí sociální demokraté na svém facebookovém účtu informovali o tom, že podali na poslance Roznera trestní oznámení.

 

https://www.facebook.com/mladi.cz/photos/a.650840784954181.1073741841.211760652195532/1658923650812551/?type=3

 

Na místě bývalého tábora stojí do dnešního dne vepřín, který se ale v loňském roce po 25 letech podařilo předchozí vládě odkoupit od společnosti AGPI za 450 milionů korun, tuto částku kritizoval Okamura s tím, že účetní hodnota pozemků a staveb vepřína je jen 122 milionů a hodnota celé společnosti AGPI, která vepřín prodává, nepřesahuje ani 100 milionů.

 

Poslanec SPD Miloslav Rozner na uzavřeném sjezdu SPD prohlásil na adresu odkupu: "Bezesporu bych nikdy nevyhodil z okna půlmiliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku.“, citoval ho pořad ČT 168 hodin.

 

 

Rozner i Okamura jsou kritizováni z řad veřejnosti i svých kolegů. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka i starosta Kolína a 1. místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan se k jednání představitelů SPD vyjádřili na svých twiterových účtech. "Kdyby blbost nadnášela, ani by se nemusel pan poslanec a celá SPD vybrušovat. Jinak chtěl bych vidět jak by poslanci SPD mluvili, kdyby tam zemřel někdo z jejich předků a pak pro ten odkup hlasovala celá vláda včetně ministrů za ANO!" napsal na twitter Marian Jurečka.

 

 

Skupina signatářů v čele s Marií Smutnou vytvořila také dopis adresovaný české veřejnosti, který získal už 3516 podpisů. Dopis je reakcí na výroky Tomia Okamury, které pronesl 27.1.2018 při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu pro televizi DVTV.

 

Tábor v Letech, byl v roce 1940 původně založen jako kárný pracovní tábor, postupem času se ale změnil v tábor především pro české Romy, prošlo jím během války celkem 1 309 registrovaných osob. V táboře byly mimořádně nelidské podmínky, mnohem krutější než v Osvětimi.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688